Svake se godine zbog posla razboli ili ozlijedi 374 milijuna ljudi

Potrebni su novi zdravstveni standardi kako bi se radnike zaštitilo od rizika koje donose fleksibilni oblici zapošljavanja, nove tehnologije i promjena klime, upozorila je Međunarodna organizacija za rad (ILO).

Svake se godine zbog posla razboli ili ozlijedi 374 milijuna ljudi, izvijestila je u četvrtak UN-ova agencija za rad. Svakoga dana od bolesti povezanih s radnim mjestom, uključujući bolesti srca, rak i probleme s plućima, umire 6.500 ljudi a tisuću njih strada u nesrećama na radnom mjestu.

Fleksibilni oblici zapošljavanja i niske plaće često rezultiraju nezdravim prekovremenim radom, ističu u ILO-u, podsjećajući da prekovremeni radni sati mogu naškoditi srcu i probavnom sustavu a mogu dovesti i do tjeskobe i depresije.

Otprilike svaki treći radnik u svijetu redovno radi više od 48 sati tjedno, što se po definiciji ILO-a smatra pretjerano dugim radnim tjednom. Među onima koji rade od kuće, 41 posto njih suočava se s visokom razinom stresa, dok je među onima koji rade u poduzeću taj problem istaknulo 25 posto ispitanih radnika.

ILO-vo izvješće pokazuje i da su ozljede znatno učestalije kod radnika zaposlenih na određeno vrijeme nego kod onih zaposlenih na neodređeno.

- Radnici u nestandardnim oblicima zapošljavanja obično imaju slabiji pristup programima obuke, što je ključno za sprečavanje nesreća, konstatiraju u ILO-u.

Dodani rizik za radnike predstavljaju novi tipovi industrijskih materijala i strojeva te promjena klime, upozoravaju iz UN-ove agencije za rad.

Istraživanje pokazuje da će do 2030. godine povećanje globalne temperature za 1,5 stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje prouzročiti gubitak oko dva posto radnih sati širom svijeta jer će radnici biti prisiljeni štititi se od toplotnog udara i iscrpljenosti, navode u ILO-u.