Preminula Zora Dirnbach

Jučer je u devedesetoj godini života preminula ugledna dramatičarka, scenaristica i urednica Zora Dirnbach.

Godine 1949. kao novinarka zaposlila se u kulturnoj rubrici "Narodnog lista" te pisala filmske kritike te surađivala u Vjesniku, Ilustriranom vjesniku i Vjesniku u srijedu. Godine 1955. dolazi na Radio Zagreb kao urednica filmske emisije i počinje pisati filmske scenarije i radijske drame. Potom prelazi na Televiziju u dramsku redakciju u kojoj je više od trideset godina radila kao urednica i scenaristica.

Autorica je najboljih televizijskih drama kao što su "Harmonika", "Nocturno", "Proljeće Janka Potlačeka", "Kanarinčeva ljubovca". Pisala je i scenarije za serije "Đavolje sjeme", "Dosije", "Htio bih znati tko sam".

Mnogi je najviše pamte kao scenaristicu igranoga filma "Deveti krug" u režiji Franca Štiglica, za što je na Pulskom festivalu nagrađena Zlatnom arenom i nagradom publike "Jelen". Početkom osamdesetih neko je vrijeme predavala televizijsku dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Nakon umirovljenja posvetila se književnom radu.

U povodu smrti Zore Dirnbach na Trećem programu HTV-a u 22 sata prikazujemo hrvatsku dramu Deveti krug snimljenu 1960. godine.