U proljeće su hranjive, a kad otvrdnu - ljekovite

U Podosoju i Runovićima, mjestima blizu Imotskoga okupila se skupina zanimljivih žena koje su tražile i pronašle sponu između tradicije i plodova zemlje. Članice su "Cvita u kamenu", udruge koja nudi niz radionica, obogaćuje im svakodnevicu i daje nova znanja. Naučile su tako sve o divljem zelju i svoje znanje podijelile - s našom splitskom ekipom.

Šćaven, koziroga, divlji bob i mrkva, žutinica te obavezna grzdulja. To su samo neke od brojnih vrsta jestivog bilja zanimljivih lokalnih imena, koje u imotskome kraju rastu doslovno na svakome koraku. Po zapuštenim livadama, na rubovima šuma, u kamenu.

Polaznice radionice runovićke su žene koje su  htjele naučiti gotovo zaboravljena znanja svojih baka. Od vrsne travarke Mladenke puno su naučile kako divlje zelje prepoznati i pripremiti u ukusno jelo. U proljeće, dok su mlade, biljke su jestive i vrlo hranjive. Kad otvrdnu, ljekovite su, nastavlja Mladenka.

Cilj "Cvita u kamenu" je promicanje kvalitete života žena kada je riječ o poslu, kulturi, zdravlju i slobodnom vremenu. Udruga pomaže Mladenki i nizu drugih da nesebično podijele svoja znanja koja bi ostala samo na razini hobija.