U rezidenciji portugalskog veleposlanika

Portugal se smjestio na obalama Atlantskog oceana, a ime mu znači - "lijepa luka". U toj zemlji iskrenih osmijeha i tužnih pjesama živi više od 10 milijuna stanovnika. Država je to bogate povijesti, brojnih otkrića, vrhunskog vina, pomorstva, bakalara, melankoličnog fada... Gospodarstvo Portugala počiva na metalurgiji, proizvodnji nafte, prehrambenoj, papirnoj i tekstilnoj industriji. Najveći je svjetski izvoznik pluta, ondje se nalazi najduži most u Europi.

Uz glavni i najveći grad Lisabon, koji zovu europskim San Franciscom, jedno od omiljenih turističkih odredišta je i rt Cabo da Roca, mjesto gdje prestaje kopno i počinje more. Iz te zapadnoeuropske države pune šarenila i atrakcija dolazi veleposlanik Jorge Manuel Da Silva Lopes s kojim je za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" razgovarala Dubravka Žiljak.

Između Portugala i Hrvatske Jorge Manuel Da Silva Lopes zamjećuje mnogo sličnosti, ponajprije po mentalitetu i ljubaznosti. Najbolju suradnju dviju zemalja vidi na području turizma i kulture.

Portugalski veleposlanik veliki je ljubitelj umjetnosti. U zagrebačku rezidenciju prije dvije i pol godine, kad je stupio na dužnost, donio je nekoliko svojih kolekcija, na koje je vrlo ponosan.