Koji su uzroci ugibanja pčela i kakvo je stanje u Slavoniji?

Već smo izvještavali o pomoru pčela ovoga proljeća. Pojedini pčelari iz Istre, Dalmacije i Slavonije već su prijavili pomor u košnicama. Uzroci mogućeg ugibanja pčela različiti su - od prekomjerne uporabe pesticida, pojave brojnih nametnika i bolesti do tople zime.

Kolega Hrvoje Šimunović javio se iz Josipin Dvora, nadomak Osijeka. Osječki pčelar, predsjednik pčelarske udruge "Pčela"  Slavko Stojanović rekao je da je pomor pčela još od jeseni posljedica američke kuge.

- To je bilo na prostoru Josipovca i Valpova.  Udruga je to na vrijeme prijavila. Prema tome su sve službe veterinarske odradile svoj dio posla. Jedan dio košnica je oko 4 do 5 stotina košnica spaljeno jer je to redovita procedura. Ali to nije bilo vjerojatno gotovo jer su spore ostale u košnicama i vjerojatno je to sad rezultat tog proljetnog pregleda kod pčelara pa javljaju da imaju gubitke, istaknuo je.

- Ja imam negdje oko 15 posto gubitaka. To nije posljedica Američke jer nisam bio u području karantene, ali mislim da je normalna pojava kod pčelara do 5 posto gubitaka godišnje. I obzirom na broj zajednica. Jer vi ne možete utjecati na maticu. Nekim pregledom maticu zdrobite, uništite pa se pojavi trutovsko leglo. To je ono normalno na što mi računamo, rekao je.

- Mi  danas živimo u području intenzivne poljoprivredne proizvodnje gdje se pesticidi koriste redovito. Ne zato što se oni ne smiju koristiti, to je dio prirode s kojom mi kao pčelari živimo. Mislim da u zadnje vrijeme nemamo toliko problema jer nam se na vrijeme javi tko i gdje radi tretiranje i na koji način. 

Za točnije informacije ipak će trebati pričekati rezultate službene analize.