Judo za djecu i mlade s invaliditetom

Da djeca i mladi s mentalnim i teškoćama u razvoju mogu itekako biti rekreativci i sportaši pokazali su nam članovi Judo Kluba Fuji - prvog certificiranog kluba za djecu i mlade s invaliditetom u nas.

Ovaj velikogorički klub danas broji više od 40 djece s raznim teškoćama u razvoju. Treninzi se održavaju u 10 termina na tjedan, individualno i grupno. S djecom i mladima rade 10 trenera i asistenata. Marina Drašković je osnivačica kluba i bivša je judo natjecateljica.

- Prvo sam u sklopu CDP-a trenirala djecu s cerebarlnom paralizom i to je s vremenom preraslo u veću priču nego je to bila moja ideja u početku, prisjeća se Marina. 

Završila je program za trenera juda te program osposobljvanja za voditelja sportsko-rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom. Trenutačno polaže za fizioterapeutskog tehničara.Tako je povezala judo, fizioterapiju i rad s mladima s poteškoćama mu razvoju. Prošle godine dobili su priznanje EU komisije za projekt koji putem sporta radi inkluziju.

Ime klube Fuji Marina je dala po istoimenoj planini u Japanu na koju se popela prije 10 godina s prijateljicom. Svi mi imamo, kaže, svoju planinu koju treba pohoditi, a nekima treba možda malo više pomoći da se popnu.Treniranjem ova djeca dobivaju maksimum u motoričkome smislu ali i životnu podršku - inkluziju u svojoj zajednici.