Međunarodni uspjesi maestra Ivana Repušića

Prilikom zagrebačkog gostovanja maestra Ivana Repušića s Muenchenskim radijskim orkestrom, kojem je Repušić šef-dirigent, te pridruženim mu Zborom Bavarskoga radija, s našim glazbenim umjetnikom svjetskog glasa razgovarali smo o njegovoj impresivnoj međunarodnoj karijeri.

'Vatra radosti' bio je nazvan koncert znamenitih opernih zborskih ulomaka kojim je maestro Ivan Repušić početkom veljače ove godine u ciklusu Lisinski subotom predstavio ansamble s kojima djeluje u Muenchenu: Muenchenski radijski orkestar kojem je šef-dirigent, te pridruženi mu Zbor Bavarskoga radija.

Uz jednako oduševljenje donosimo priču o njegovoj velikoj međunarodnoj karijeri jer Repušić je jedan od vodećih glazbenih umjetnika u Njemačkoj, glazbeni ravnatelj Državne opere u Hannoveru, te šef-dirigent spomenutog Muenchenskog radijskog orkestra, uz neprestana gostovanja u znamenitim opernim kućama Berlina, Hamburga i Dresdena.

Najveća je zasluga tog mladog glazbenika, ipak,  to što on ne zaboravlja otkud je došao i svoj ugled u svijetu koristi kako bi europskoj publici predstavio najljepše stranice hrvatske glazbe.

Na koncertu u Lisinskom izveo je Gotovčevu 'Odu zemlji' koja se našla i na novom albumu u izdanju Bavarskoga radija, a idućeg će mjeseca u Muenchenu s Muenchenskim radijskim orkestrom i Zborom HRT-a, uz najbolje hrvatske pjevače izvesti i za CD snimiti operu 'Ero s onoga svijeta'.

Pogledajte uvodne minute razgovora s maestrom Repušićem, emitirenog u emisiji Svijet klasike koju u cijelosti prikazujemo na usluzi HRTi: