Body tracking - naučite hodati

Znamo li hodati? Naravno da znamo, reći ćete, što je tu posebno? Stavljaš nogu ispred noge, i krećeš se. Kad bi bilo tako jednostavno! Jeste li primjerice ikada razmislili o koraku, je li dugačak, kratak, oslanjate li se najprije na petu ili prste, mašete li rukama ili ih držite u džepu?

Vi možda o tome ne vodite računa, no naš mozak itekako pamti obrazac hoda. Prisjeća se što smo naučili tijekom života ali i što smo zaboravili. I prilagodi se. Sjedite previše? I vaš mozak sjedi, kaže nam kineziologinja Ana - Marija Jagodić Rukavina. Njezin Body tracking zapravo je vježbanje hodanja odnosno praćenje našeg hoda. Iznenadili biste se koliko je onih koji misle da znaju te da je ovakav tečaj besmislen. No vrlo je teško osviješteno hodati.

Arhitektica Latica Bojanić priznaje da nije nikada vježbala. No kada su se pojavili bolovi u leđima i koljenima odlučila je naći neku rekreaciju za sebe. Sada vježba 8 mjeseci i ovakav način treniranja tijela i uma smatra vrlo učinkovitim. Vježbanje je sada, kaže Latica zabava. Jadranka Perić oduvijek je bila aktivna. Ova diplomirana astrologinja  tijekom studija u Londonu shvatila je da svakome treba tjelesna i intelektualna kondicija.

Vježbati možete vani na zraku, u malo većem dnevnom boravku, hodniku. Potpuno je besplatno samo trebate imati povjerenja u svoje tijelo. Njemu je naime potrebno reprogramiranje i prisjećanje na ono što je u mladosti prirodno naučilo.

Sati Body trackinga dinamični su i izazovni. Mozak koji prepoznaje našu neaktivnost sada prepoznaje novi obrazac kretanja. Tijelo se lako navikne na dobro ali, nažalost i na loše. Ako želimo aktivno i svjesno proživjeti život ne smijemo se prepustiti.

Znanje i iskustvo Ana Marija Jagodić Rukavina prenijela je i svojim kolegama iz udruge kineziologa Zagreba.  Cilj je PBS-ova centra izvrsnosti stalno pronalaziti metode vježbanja kojima će unaprijediti kvalitetu života svakog čovjeka.