Otvoren 19. Naj naj naj festival

U zagrebačkom kazalištu 'Žar-ptica' otvoren je 'Naj, naj, naj festival' – 19. put u tom se kazalištu mogu pogledati izabrane predstave za djecu. Ove godine njih 9; 6 domaćih i 3 inozemne – s tematskom poveznicom 'Nek nam Zemlja svima bude dom'.

Tom se temom potiče na razmišljanje o našem mjestu na planetu Zemlji, različitosti te prihvaćanju drugih i drugačijih. Ulaznice za sve predstave su besplatne.

- Ove godina je zanimljiva jer imamo prvi put grupu iz Afrike - iz Ugande. Imamo prvi put i jednu grupu iz Gruzije, tako da svaki put dovedemo nekog novog, kaže ravnatelj Žar-ptice Drago Utješanović.

Kako će sve točno izgledati uoči početka festivala doznali smo od gostiju u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, Željke Turčinović, selektorice Naj naj festivala i dramaturginje te Drage Utješanovića, direktora Naj naj festivala i ravnatelja GK Žar ptica.Utješanović je rekao kako je ovaj festival lijepa tradicija i svake godine se javlja sve više kazališnih trupa iz čitavoga svijeta, a Turčinović je naglasila kako su u selekciji bile 62 strane predstave i 25 domaćih.

- Konkurencija je bila velika, ali trebalo je odabrati 3 strane predstave i šest domaćih. Dolaze nam predstave iz Ugande, Gruzije i Austrije, Splita, Rijeke, Zagreba, Čakovca, Zadra i Ogulina, nabrojila je Turčinović.

Rekla je kako moraju postojati u predstavama visoki standardi i redateljski i glumački, te s obzirom da je u pitanju kazalište za djecu koje osim što educira i zabavlja, kazalište stvara i buduću publiku pa se i u tom pogledu moraju birati predstave koje bude pozitivne osjećaje, tako da djeca požele ponovno doći u kazalište.

- U zadnje je vrijeme ekologija česta tema, pa tako predstava iz Gruzije govori upravo o tome, napomenula je Turčinović.

Na festivalu se dijele i nagrade u 7 kategorija: za najbolji, tekst, najboljeg glumca i glumicu, najbolju predstavu, kostimografiju, scenografiju.

- Ove godine imamo tri dame u žiriju, Slađanu Kilibardu, redateljicu, Željku Udovičić, dramaturginju i Geu Vlahović, novinarku. One će pogledati sve predstave i u nedjelju na zatvaranju festivala će dodijeliti nagrade Žar ptice, najboljima, rekao je Utješanović.

Osim u Žar-ptici, program će se izvoditi i u Trešnji, Travnom, ZKM-u i parku Zrinjevac. Festival završava u nedjelju navečer kada će se dodijeliti nagrade.

vogodišnji 'Naj, naj, naj festival' otvorila je predstava kazališta domaćina 'Gulliver', a izvedbu je pratila i ekipa Vijesti iz kulture: