Zagrebački kvartet večeras slavi 100 godina postojanja

Prije sto godina u Hrvatskom glazbenom zavodu Zagrebački kvartet održao je prvi koncert, pa će svoje prvo stoljeće djelovanja taj slavni hrvatski ansambl proslaviti upravo u tom prostoru.

Tako veliku i važnu obljetnicu, koju rijetko koji ansambl doživi, obilježit će večeras istim programom koji je izvela prva postava ansambla 1919. godine.

Slavljenički koncert Zagrebačkog kvarteta tako će nas vratiti na sam dan prvoga nastupa - 25. travnja 1919. godine, kada su Vaclav Huml (prva violina), Milan Graf (druga violina), Ladislav Škatula (kasnije Miranov, viola) i Umberto Fabbri (violončelo) prvi put nastupili kao Zagrebački kvartet.

Aktualni članovi ansambla violinisti Martin Krpan i Davor Philips, Hrvoje Philips na violi i Martin Jordan na violončelu HGZ-u će izvesti 9. gudački kvartet u d-molu Antonína Dvořáka, "Kvintni" gudački kvartet u d-molu Josepha Haydna te 2. gudački kvartet u F-duru Petra Iljiča Čajkovskoga.

- Kvartet je od 1919. izdao više od 60 nosača zvuka, ali nije bio aktivan svih sto godina, već od osnutka pa do 1943. i onda od 1954. godine, naglasila je najavljujući koncert muzikologinja i urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija Iva Lovrec Štefanović, koja je jednu od emisija ciklusa Putovi hrvatske glazbe posvetila upravo stoljeću Zagrebačkog kvarteta:
Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti - Zagrebački kvartet
- Kroz svoju povijest, kvartet je obišao cijeli svijet te odsvirao oko pet tisuća koncerata, rekao je, pak, Davor Philips te dodao da su u zadnjih desetak godina često nastupali u Japanu i Koreji, Španjolskoj i Portugalu, a da je kvartet sljedeće godine pozvan na turneju u Južnu Ameriku.

Brojne nagrade i priznanja, koje posjeduje Zagrebački kvartet, uključuju najvažnije nacionalne nagrade: od nagrade Grada Zagreba 1957., preko Nagrade Milka Trnina, Vjesnikove nagrade, niza diskografskih nagrada Porin, kao i Porin za životno djelo, do nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2009. godine.

Tijekom 100 godina djelovanja svoj doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je mnoštvo glazbenika među kojima su Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija, Đorđe Trkulja, Marija Cobenzl, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović, Goran Končar, Sergej Evseev, Marin Maras i drugi.

- Ova sezona je programski pogled unatrag, sada rekonstruiramo koncert iz 1919. godine, program i raspored skladbi je isti kao tada, a sljedeća je sezona pogled u naprijed, bit će puno kompozicija koje kvartet u ovom sastavu nije svirao, nadovezao se Martin Krpan.

Novo diskografsko izdanje i monografija

Prošli je tjedan predstavljen i novi nosač zvuka Zagrebačkog kvarteta "Klasični vrt", na kojemu se nalaze djela za gudački kvartet hrvatskih skladatelja Igora Kuljerića, Srđana Dedića, Marka Ruždjaka, Adalberta Markovića i Pavla Sviličića.

Uoči slavljeničkog koncerta izlazi i monografija Zagrebačkog kvarteta koju je napisao muzikolog Borko Špoljarić. Monografija obiluje brojnim zanimljivostima među kojima je i priča o nastupima u Grubišnome polju1919. godine.

Obljetničku sezonu kvartet će zaključiti koncertom u dvorani Vatroslava Lisinskog 30. studenoga: Na programu će uz djela Mauricea Ravela, Luigia Boccherinija, Edwarda Elgara i Benjamina Britenna biti praizvedeno i novo djelo za gudački kvartet Srđana Dedića, najavila je Lovrec Štefanović.

U povodu obljetnice i koncerta u Vijestima iz kulture ugostili smo prvi violinu i, istovremeno, najmlađeg člana Zagrebačkog kvarteta -  Martina Krpana: