Kamo idu cipele koje više ne nosimo?

Kamo idu cipele koje više ne nosimo? Čime se hrane biljke koje jedemo? Na ta važna pitanja održivosti odgovaraju mladi poduzetnici - novim idejama i projektima. Okupili su se u Zagrebu na najvećem europskom akceleratoru CleanTech, koji se ove godine održava pod vodstvom Zagrebačkoga inovacijskoga centra - ZICER-a.

Biorazgradive tenisice od potpuno prirodnih materijala mogu se biološki razgraditi u uvjetima kompostiranja. Već se nekoliko godina naveliko prodaju i na europskom tržistu - putem interneta.
- Naš je cilj, osim razviti jedan lijep konzumni proizvod, i podići svijest o štetnosti industrije obuće. To je problem o kojem se ne govori, ističe Domagoj Boljar, tim "Miret". 

Dobra je vijest, otkrivaju iz tima Miret, što prodaja tenisica pokazuje da su Hrvati svjesni problema industrije obuće.

- Ljudi su za sada spremni uložiti, ne više, nego u nešto drugačije, da bi sami pokazali da su dio tog pokreta, objašnjava Boljar.

Tim "Makabi" izumio je pametnu kapsulu  kojom se smanjuje upotreba organskih kemikalija u prihrani biljaka.

- Na taj se način poboljšava kvaliteta te biljke i na kraju se dobije hrana koja je zdravija, jer mislimo da je zdravlje najbitnije, kaže Marko Vinceković, tim "Makabi".

Šest timova predstavilo je svoje proizvode podsjećajući na problem održivosti i klimatskih promjena.

- Tu se gleda utjecaj i na društvo i okruženje u cjelini, jako je bitan taj utjecaj, kojeg svi ti start-upovi nude u svojim rješenjima, objašnjava Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Razvojem inovativnih proizvoda perspektivni poduzetnici aktivno sudjeluju u rješavanju klimatskih izazova s kojima se suočava cijeli svijet.