Mladi filmaši iz zagrebačke gimnazije

Svake godine se u Školu medijske kulture, koja se tradicionalno održava u kolovozu, prijavljuju se i učenici iz zagrebačke XIII. gimnazije. Neki od njih već su pravi redatelji, snimatelji, montažeri.

Karlo
iz XIII. zagrebačke gimnazije već sada odlično snima i režira. Mnogo je naučio na fakultativnom predmetu Filmska umjetnost koji u njegovoj školi postoji već osam godina.

Podučava se u sva četiri razreda, a pohađa je sedamdesetak učenika. Uz to, nadareni učenici i profesorica često sudjeluju na Školi medijske kulture koju organizira Hrvatski filmski savez.

Škola medijskog opismenjavanja održana je već 20 puta i ove godine ulazi u treće desetljeće. Okuplja filmske entuzijaste i profesionalce, a najviše profitiraju mladi.

Mladi su danas medijima izloženi od najnježnije dobi. Upravo je zato i važno znanje o njima. Što više znaju, bit će i kritičniji, bit će stvaratelji, a ne samo konzumenti.

Stvaratelji, poput naše medijske grupe iz zagrebačke XIII. gimnazije, povezuju se jedni s drugima u svakodnevnom radu i dobro promatraju pravi svijet da bi iz njega skupili nadahnuće.

Školu medijske kulture, koja će u kolovozu trajati deset dana u Varaždinu, organizira Hrvatski filmski savez koji poziva škole, profesore i učenike, studente, klubove i udruge te samostalne autore da se prijave do 15. lipnja ove godine.