Skelar u 21. stoljeću - rijetkost, ali pronašli smo jednog!

Iako skela i skelara gotovo više da i nema, novinar emisije "Dobro jutro, Hrvatska" Saša Užarević provozao se skelom preko rijeke Save te se prisjetio vremena kada obale rijeka nisu povezivali mostovi nego čamci i skele.

Iako su mostovi spojili obale rijeke Save, a skela i skelara sve je manje, skela "Medsave 2" i dalje povezuje samoborski i zaprešićki kraj. Skela može prevoziti teret do dvanaest tona, odjednom može prevoziti čak šest automobila. Prevozi također pješake, bicikliste, motocikle, traktore i manje kamione.

Skelu "Medsave 2" postavila je davne 1943. godine obitelj Vrančić. Od 1943. pa do 2007. godine obitelj Vrančić i mještani skelom su se koristili za osobne potrebe. Od 2007. registrirana je kao službeni prijevoz na rijeci Savi.

Kako je to biti skelar u 21. stoljeću, približio nam je Miroslav Vrančić. Kaže kako je život skelara težak. Dobro je za lijepog vremena, ali kada je kiša, zima, visoki vodostaj, skelu je jako teško održavati i njome upravljati. Skela nema nikakve motore. Pokreće je isključivo snaga vodene struje.

Pogledajte videoprilog: