"Pakleno stanje", nastavak "Paklene naranče"

U zbirci djela slavnoga britanskog pisca Anthonyja Burgessa nedavno je pronađen nastavak njegova romana "Paklena naranča", piše BBC. Rukopis pod nazivom "Pakleno stanje" pisan je na 200 stranica i skup je Burgessovih promišljanja na temu stanja ljudske civilizacije. U djelu autor razvija teme iz romana "Paklena naranča" napisanog 1962. godine, koji je govorio o nastojanjima države da izliječi jednoga tinejdžera delinkventa.

BBC piše da je nedovršeni dokumentarni rukopis "djelomično filozofski osvrt, a djelomično autobiografija". Burgess u tekstu spominje i kontroverze koje su pratile filmsku adaptaciju "Paklene naranče" u režiji Stanleya Kubricka. Kultni film, s Malcolmom McDowellom u ulozi Alexa, središnjeg lika opsjednutog nasiljem, istodobno i naratora, bio je dugo na meti kritika. Navodno je poslužio kao nadahnuće za brojne zločine te je u Velikoj Britaniji, a i u mnogim drugim europskim državama bio zabranjen.

Film "Paklena naranča" doživio je golem uspjeh u američkim kinima. Bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg filma 1972., no nagradu je tada odnijela "Francuska veza". Rukopis "Paklenog stanja" nije nikada objavljen, a pronađen je među spisima i papirima u Burgessovoj kući u Braccianu blizu Rima. Nakon piščeve smrti 1993. kuća je prodana, a zbirka njegovih rukopisa premještena u Manchester gdje se njezinom katalogizacijom bavi Međunarodna zaklada Anthony Burgess.

Svoje je djelo sam autor opisao kao "veliki filozofski iskaz o suvremenom stanju čovjeka". U njemu izražava zabrinutost zbog utjecaja tehnologije na čovječanstvo. Osobito ga zabrinjava negativan utjecaj medija, filma i televizije na civilizaciju.