Rak prostate - desetljećima može biti neprimjetan

Rak prostate drugi je najučestaliji tumor u Hrvatskoj i prema nekim procjenama, godišnje od ove zloćudne bolesti oboli oko 15% muškaraca.

Kako bi osvjestili javnost o ranoj prevenciji i načinima liječenja, već šestu godinu za redom održana je kampanja Svi za njega.

- Karcinom prostate je bolest starije populacije, pod navodnicima. To zapravo znači što je duži životni vijek, to je veća vjerojatnost da ćete imati karcinom prostate. Znači što smo stariji, imamo veću vjerojatnost karcinoma prostate, kazao je Tvrtko Hudolin, specijalist urologije.

Iako sporo raste u odnosu na druge vrste karcinoma, gotovo desetljećima može ostati klinički neprimjetan. Nekim je simptomima ipak važno pridati pozornost.

- Tegobe su zapravo vrlo slične, znači, učestalo mokrenje, noćno mokrenje, slabiji mlaz mokraće, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura, to su sve simptomi bolesti prostate od kojih ogromnu većinu zapravo čini dobroćudno povećana prostata, a mali dio tih tegoba, simptoma je zapravo uzrokovan karcinomom, dodaje Hudolin.

Kao i kod svake bolesti, preventivni pregledi najbolji su način za rano otkrivanje bolesti, pa čak i sprječavanje pojave iste. Potaknuti muškarce da odlaze na urološke preglede i kontroliraju zdravlje svoje prostate, tek je jedan od ciljeva i održane javnozdravstvene akcije Svi za njega, organizirane već 4. godinu za redom.

Preporuke muškarcima su, osim preventivnih pregleda, i povećanje  tjelesnu aktivnost i na taj način spriječite rak, ali i manje opasne bolesti prostate.