Prevencijom protiv raka usne šupljine

Kako je i karcinom usne šupljine izuzetno opasan i smrtonosan, a među najistaknutijim rizičnim čimbenicima smatraju se pušenje i alkohol, Stomatološki fakultet organizirao je besplatne preglede za sve građane. Pregled je vrlo kratak i posve bezbolan.

Akcija besplatnih pregleda usne šupljine za zainteresirane građane organizirana je jer se u Hrvatskoj 450 novih slučajeva karcinoma usne šupljine otkrije godišnje, uz godišnju smrtnost od oko 350 osoba.

Najistaknutiji rizični faktori za razvoj karcinoma usne šupljine su pušenje i alkohol. Tek u kasnijim, uznapredovalim fazama dolazi do pojave simptoma koji alarmiraju pacijente.

Moguće je da pacijent sam uoči promjene, no za to je potrebno organizirati malu školu samopregleda jer usna šupljina specifična je i bez detaljnih uputa ljudi bi normalne stvari mogli protumačiti patološki i obratno.

Na razini države ulažu se silni napori u iskorjenjivanje navika pušenja i konzumiranja alkohola kako bi se rak usne šupljine – karcinom s najnepovoljnijom prognozom – u velikoj mjeri prevenirao.