Upoznajte profesoricu Almu Mihaljević Peleš

Cijeli svoj razvojni put posvetila je psihijatriji, kako u praksi, tako i u znanosti. Profesorica je, predstojnica Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb, i predsjednica i članica brojnih stručnih društava.

U našoj rubrici profil stručnjaka, upoznajte profesoricu Almu Mihaljević Peleš.

- Oduvijek sam želila biti liječnik. Kažem, još k'o dijete sam se znala igrati kao ili učiteljice ili doktorice. Na kraju sam to uspješno spojila u medicini i naravno kao nastavnik Medicinskog fakulteta, kazala je.

Učenje profesoricu Almu, koje traje više od tri desetljeća, čini jednom od vrsnih specijalistica psihijatrije. I isto toliko godina vjerna je KBC-u Zagreb gdje i započela svoj razvojni put. Željela je ostati, kaže, u ustanovi posvećenoj znanosti, jer nije željela samo puko učenje, već i istraživanje. Magistrirala je već s 29 godina, sa 36 je magistrirala, a sve je to paralelno pratio i rad sa studentima.

Osim brojnih publikacija koje su objavljene i one koje piše i danas, profesorica Mihaljević Peleš već je 4 godine i na čelu Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb, kojom se ponosi.

Kako bi pacijenti dobili što kvalitetniju skrb, jedan od ciljeva u psihijatriji profesorice Alme je i vraćanje integriranog pristupa pacijentu – odlazak stručnjaka u domove pacijenata te liječenje i lijekovima, socioterapijom i psihoterapijom. Sve sa ciljem poboljšanja skrbi i brige za pacijenta, kao i struke u cjelini, za što profesorica Mihaljević Peleš itekako ima sluha.