Zašto su korisni trudnički tečajevi

Kako bi se lakše pripremili za dolazak novog člana obitelji, grad Zagreb već dvadeset godina provodi trudničke tečajeve. Vježbe, praktični rad s trudnicama, savjetovanje, samo je dio onoga što stručan medicinski tim provodi na takvim radionicama. Koliko su korisni trudnički tečajevi, odlučili smo provjeriti.

Trudnoća se s razlogom naziva drugo stanje. Ženama se tijelo kroz tipično 9 mjeseci značajno mijenja kako bi iznijelo na svijet novo ljudsko biće. Izazovno je to vrijeme i ginekolozi to najbolje razumiju, stoga pokušavaju pomoći ženama, ali i njihovim muževima da se lakše nose s izazovima.

- Trudnički tečajevi su važni jer su prava priprema za porod i jer žene, odlaskom na trudnički tečaj, dobiju informacije što će se tamo zapravo događati, smanjuje si strah i anksioznost oko poroda i cijelu tu nepredvidivost i ovdje imaju priliku postaviti pitanja trudnice i njihovi partneri, doći u kontakt s liječnikom koji ima puno više vremena nego što ima u ambulanti, rekla je ginekologinja Ana Jelčić.

Ljudi sve više prepoznaju važnost trudničkih tečajeva, a one žene i njihovi partneri koji su prošli tečaj i iskusili porod svjedoče da im je tečaj bio od velike pomoći. Trudnice uvijek imaju mnoga pitanja, od toga koliko porod traje, što smiju jesti ili piti za vrijeme poroda i nakon njega, a često ih brine epiduralna.

Na tečaj koji smo posjetili trudnice su dominantno došle u pratnji svojih partnera, i iako je naglasak na ženama koje su glavne akterice, ni uloga partnera nije zapostavljana.

Iskustvo poroda jedinstveno je i vrlo emotivno pa doktorica Jelčić savjetuje očeve da ne budu tamo samo zbog i za svoje partnerice, nego zbog sebe samih.