MUO: solidarno s Francuskom

Muzej za umjetnost i obrt solidarizira se s Francuskom, ali i čitavom svjetskom kulturnom i širom javnosti u povodu požara koji je poharao katedralu Notre Dame u Parizu predstavljajući dio predmeta iz fundusa MUO-a koji su dio francuske provenijencije kao znak potpore Francuskoj u obnovi teško oštećene katedrale.

- Sukladno temeljnom određenju muzejskih, ali i drugih baštinskih ustanova o važnosti očuvanja, zaštite i prezentiranja kulturne baštine, u Muzeju za umjetnost i obrt danas će se u 18 sati održati predavanje 'Grafike kao čuvari sjećanja - Ciklusi iz kabineta grafike francuskog kralja Luja XIV. u fundusu MUO', najavljuju iz muzeja.

MUO događaj organizira u suradnji s Hrvatsko – francuskim društvom prijateljstva iz Zagreba, a predavanje će održati dr. sc. Anđelka Galić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke grafike uz slobodan ulaz.

- Grafike Kraljevskog kabineta predstavljaju zaseban segment francuske grafičke produkcije razdoblja vladavine Luja XIV., kada je Francuska usporedno sa statusom najmoćnije europske države postala i najutjecajnijim umjetničkim središtem, napominju iz MUO-a.

MUO u fundusu čuva devedeset tri grafike iz znamenite edicije Kraljevskog kabineta, a one svjedoče o izvanrednom usponu grafičke umjetnosti u okviru Grand Sieclea, kada je Francuska preuzela vodeću ulogu u umjetnosti graviranja.

Detalje o događaju ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska doznala je od voditeljice odjela marketinga MUO-a mr. sc. Vesne Jurić Bulatović: