Jagatić: 'Sjajan koncertni tjedan'

Glazbeni kritičar Dubravko Jagatić kao i svakoga petka u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavio je niz zanimljivih koncerta koje ne bi trebalo propustiti.

Petak 26. travnja
Sjajan koncertni tjedan je pred nama. Jučer je u zagrebačkom Hard Placeu, naime, počeo šesti Biggest Little Rock festival u sklopu kojega večeras Neno Belan svira pjesme Đavola. Afion nastupa u klubu Sax - i to danas i sutra u ranom večernjem terminu od 18, odnosno 17 sati.

Koncert kojeg posebno preporučujemo događa se večeras u Tvornici kulture gdje nastupa grupa Porto Morto. Riječ je promociji njihovog fantastičnog drugog albuma Portofon koji će se sigurno krajem godini naći na popisu najboljih albuma objavljenih tijekom 2019. godine. Već su svojim debi album objavljenim 2016. godine dali do znanja da smo dobili izvanserijsku grupu čiju glazbu je teško svrstati u neki žanr ali gotovo svaka njihova pjesma tjera vas na ples.

Bogata puhačka sekcija, rasplesani bas, odlični ritmovi i još zanimljiviji tekstovi. Recimo da zvuče onako kako bi grupa Haustor Darka Rundeka zvučala da je preživjela do danas. Osim toga, Roko Crnić, jedan od čelnih ljudi grupe Porto Morto svira u pratećem bendu Darka Rundeka, a i Rundek gostuje na njihovom novom albumu. Ukratko, očekujemo odličan koncert večeras u Tvornici kulture.- Prije nego odem na koncert u 20 sati, gostujem na jednoj tribini u Knjižnicama grada Zagreba koju vodi Remi iz Elementala pod nazivom 'Angažirana umjetnost - opasna umjetnost' na kojoj još gostuju Jelena Veljača i Borut Šeparović. Svi ste pozvani, poručio je Jagatić.

Subota 27. travnja

U subotu ujutro je takozvani Jutarnji gig u Močvari s početkom već u 11 sati prijepodne, a tko rano rani može pogledati nastupe grupa Žen, DDR i ###. Sutra navečer Stjepan Jimi Stanić nastupa u Kinoteci, riječki bend Jonathan pred domaćom publikom u Pogonu kulture dok grupa Ti, ja i moja mama u klubu Sax promovira album Teška kao dno.

No koncert koji nikako ne bi trebalo propustiti održat će se sutra navečer u klubu KSET u kojem nastupa sarajevska grupa Helem Nejse koja promovira svoj drugi album Pola čovjek, pola jedan. Riječ je o izuzetno popularnoj sarajevskoj grupi čija glazba je mješavina hip hopa, repa, reggaea, trapa i ska ritmova, a koji su na najbolji mogući način nastavili tradiciju najbolje sarajevske škole zabavljača koju su još davno započeli New primitivs odnosno Zabranjeno pušenje i Elvis J. Kurtovich, a potom i Dubioza kolektiv. Oštri u tekstovima kao i Edo Maajka, razigrani kao Dubioza kolektiv - Helem Nejse već ima status izuzetno popularne grupe u Bosni i Hercegovini pa je samo pitanje dana kada će se njihovim pjesmama zaraziti i publika u Hrvatskoj. Iskrena preporuka za njihov koncerta sutra navečer u KSETU.Utorak, 30. travnja

U jednom relativno novom klupskom prostoru koji se zove Positive Brewery nastupa kultna beogradska grupa Beograd - pioniri elektroničkog zvuka još iz 80-tih godina, u novoj formaciji pojačani sa pjevačicom i autoricom Sanom Garić. Publiku će sa svojim nastupom zagrijati Ivan Antunović, kojega mnogi na sceni poznaju kao Iv An.

Četvrtak 2. svibnja

Nakon što proslavimo praznik rada, u Močvari gostuje vrlo hvaljena ciparska world music grupa Monsier Doumani. Vlasnici najboljeg world music albuma godine u izboru uglednih Transglobal World Music Charts. Top ljestvice najboljih world music albuma na svijetu koju kreiraju radijski urednici i producenti iz cijelog svijeta. Istu večer u Močvari nastupa i hrvatski etno bend Kazan.Isti dan u klubu Sax nastupa grupa Kozmodum. Fenomenalan hrvatski bend vrhunskih glazbenika koje predvodi bubnjar Janko Novoselić i koji izvodi organic dance music. U prijevodu bi to značilo da poznate elektroničke ritmove poput housea, junglea i dubstepa izvode kroz formu klasičnog benda, često u fuziji sa jazzom. Plesna klupska glazba koja ima sve više poklonika, a Kozmodrum svojom glazbom mogu komotno osvojiti i publiku širom svijeta. Osim toga, i osvojili su Porin za najbolji album alternativne i klupske glazbe.