Dali u Đurđevcu privlači posjetitelje iz cijeloga svijeta

Svoje "recepte za besmrtnost" Salvador Dali pohranio je u kovčeg, a on se, s još 123 njegova djela, do kraja listopada može pronaći u galerijskom prostoru u Đurđevcu.

- Salvador Dali se na ovoj izložbi predstavlja drugom fazom svog stvaralaštva kada je na neki način počeo obrađivati nove religiozne teme, kada se intenzivno počeo baviti i sa znanstvenim otkrićima koje je uklapao u te svoje slike tako da  na ovoj izložbi postoje dva izuzetna ciklusa njegovih ilustracija jedan je za Cervantesova Don Quijota, a drugo je deset recepata za besmrtnost, rekao je likovni kritičar Krunoslav Kamenov.

Zadovoljni su i posjetitelji jer ne moraju putovati u velike galerije svjetskih metropola kako bi vidjeli djela velikog slikarskog genija.

Dosadašnje dvije velike izložbe - Picassa i Chagalla, privukle su 16 000 posjetitelja, čime je đurđevački Stari grad višestruko nadmašio dosadašnju posjećenost.

- Bilježimo posjećenost iz gotovo svih europskih zemlja isto tako iz dalekog Japana, Izraela, Amerike, Kanade što je zapravo začuđujuće da upravo ti posjetitelji dolaze ciljano da posjete izložbu, rekla je ravnateljica Muzeja grada Đurđevca Edita Janković Hapavel.

U Đurđevcu posjetitelje spremo dočekuju jer i ova međunarodna izložba tek je jedan od mamaca turističke ponude grada.

- Mi imamo i ljepotu prirode imamo i kulturne znamenitosti imamo i lokalne proizvode koje možemo plasirati, a ovo je jedan dodatni magnet koji privlači ljude, kazao je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

Bez obzira što u Đurđevcu nisu izloženi Dalijevi veliki formati i njegove najpoznatije slike, izložba je dovoljan izazov za upoznavanje ovog slikarskog genija koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti umjetnosti.