Na Tibetu otvoren najviši tunel na svijetu - na visini od 4750 m

Najviši cestovni tunel na svijetu, na 4750 metara nadmorske visine otvoren je na Tibetu, koji ima status autonomne kineske regije, objavili su kineski mediji.

Tunel s dvije trake dug je  5,7 km i dio je autoceste duge 400 km koja povezuje tibetsku prijestolnicu Lhasu s gradom Nyingchi na jugoistoku Tibeta. Gradnja tunela počela je 2015. na 5018 metara visokoj planini Mila, a završila je u ponedjeljak, piše kineski portal Global Times.Gong Bin, izvršni direktor projekta Mila Mountain Tunnel rekao je da je tijekom gradnje ostvareno više od 10 tehnoloških pothvata, primjerice poboljšanje preciznosti pregleda planinskih tunela u ekstremno hladnim vremenskim uvjetima i na velikim visinama. Osim što su se morali boriti s hladnoćom i nedostatkom kisika,  2000 građevinskih radnika bilo je izloženo i drugim izazovima kao što je prijevoz građevinskog materijala i svih drugih potrepština na gradilište. 

- Radili smo ovdje više od četiri godine i živjeli u improviziranim nastambama na ulazu u tunel, rekao je Xu Yong, voditelj gradilišta.

Autocesta je važna prometnica prema istočnom dijelu Tibeta i može pomoći razvoju turizma, ali i industrijskom razvoju te općenito prometnim povezivanjem olakšati život lokalnog stanovništva.