Bećarac dobiva svoj muzej i trg

Glazbeni simbol Slavonije - bećarac - dobit će uskoro svoj trg i muzej! Jedinstven projekt osmislili su u Pleternici koja svoju kulturnu ponudu želi graditi na svima prepoznatljivoj baštini. Za povlačenje 17 i pol milijuna kuna iz europskih fondova udružili su se sa susjedima iz Tomislav grada u Bosni i Hercegovini - pa će turisti putovati Kulturnom rutom bećarca i gange.

Da izgledom podsjeća na zlatne slavonske njive i osunčane brežuljke, zamišljen je Trg bećarca. U središtu Pleternice već se jasno naziru njegovi obrisi.

- Radovi na trgu će biti gotovo u okviru mjeseca travnja odnosno svibnja a ovi daljnji radovi naravno ovise o raspisivanju natječaja za izvođača radova i mi vjerujemo da će to sve biti gotovo do 2021., rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Jer glazbeni će simbol Slavonije ovdje imati i svoj muzej. Suvremeno opremljen multimedijalni prostor gdje će se o bećarcu učiti interaktivno.

Turisti će tako lakše shvatiti zašto je omiljeni napjev na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine. Oni koji su ga tamo doveli ideju s oduševljenjem pozdravljaju.

- UNESCO je upravo najviše inzistirao na koji će se način čuvati to kulturno dobro zaštićeno dio svjetske baštine a nema boljeg načina upravo od ovoga jer je to  trajni spomenik tom napjevu, kazao je Mihael Ferić, muzikolog iz Slavonskog Broda.

U Pleternici bećarcu - u Slavonskom Brodu tamburi! Za oba su muzeja osigurani milijuni iz europskih fondova. Jer potpun je doživljaj Slavonije bez ta dva simbola - nezamisliv pa zašto ne bi bili aduti tusritičke ponude.