'Gulliver' pobjednik Naj, naj, naj festivala

U pet dana 19. Naj, naj, naj festivala, održanog u zagrebačkom kazalištu Žar ptica, posjetitelji su vidjeli devet predstava, od kojih tri strane. Ovogodišnji festival bio je posvećen prihvaćanju različitosti te zaštiti našeg planeta - pod sloganom 'Neka nam Zemlja svima bude dom'.

Najbolja predstava festivala je 'Gulliver' domaćina festivala, kazališta Žar ptica, a posebnu nagradu za razigrani teatarski pristup u razvoju ekološke svijesti kod djece dobila je predstava iz Ugande.

- Osnovni je kriterij bio kvaliteta, ali i pitanja koja su te predstave pokušavale postaviti; pitanja kojima će oni razviti svoj kazališni ukus, ali i svoju osobnost, rekla je dramaturginja i predsjednica žirija Željka Udovičić Pleština.

- Dobili smo nagradu za dječju predstavu 'Plastika' koja govori o tome da moramo razvijati svijest kod djece o zaštiti okoliša; da kada odrastu, vode brigu o okolišu, poručila je Linda Nabasa iz 'Black Anthem Theatara' iz Kampale u Ugandi.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi 'Gulliver' GK Žar ptice u režiji Saše Božića i Ksenije Zec, zahvaljujući glumački i izvedbeno maštovitoj inscenaciji začudnog svijeta poznate priče koja na zanimljiv i djeci pristupačan način progovara o potrebi razumijevanja drugih i drugačijih. Za vizualni identitet predstave Ana Savić Gecan nagrađena je Nagradom za najbolju scenografiju i kostimografiju.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Anici Tomić za predstavu 'Moj razred 2.B' Gradskog kazališta lutaka Split, a Ana Marija Veselčić i Katarina Romac podijelile su Nagradu na najbolju glumicu za uloge Ane i Luce u toj predstavi.

'Moj razred 2.B' zaigrana je posveta splitskome djetinjstvu u 80-im godinama prošloga stoljeća, priča o odrastanju, prijateljstvu, dječjim veseljima i nadanjima, koja ne zaobilazi ni teške teme suočavanja s gubitkom i boli te nepravde među vršnjacima.

Dramaturgiju potpisuje Jelena Kovačić, koja je nagrađena Nagradom za najbolju dramaturgiju u toj i predstavi 'Preko sedam mora, preko sedam gora' Kazališne družine Pinklec iz Čakovca, koja kroz priču o bliskoistočnoj djevojčici koju rat natjera u izbjeglištvo tematizira život djece čija su djetinjstva prekinuta ratom, s naglaskom na važnost tolerancije, humanosti i empatije za razvoj boljeg društva budućnosti u kojemu Zemlja podjednako pripada svim svojim stanovnicima.

Najboljim glumcem festivala proglašen je Nika Nanitashvili, za ulogu Buhe u predstavi 'Buha i mrav' Državnog kazališta za mlade Nodar Dumbadze iz Tbilisija u Gruziji, lutkarsko-glumačkoj inscenaciji prijateljstva među živim bićima.

Nagrada za najbolji dramski tekst dodijeljena je Ani Prolić za tekst predstave 'Nikomu pravo' u produkciji Kazališta lutaka Zadar, koja po motivima narodne predaje problematizira stalno stvaranje kompromisa prema okolini i društvu, zatomljujući vlastitu osobnost i identitet.

Ove je godine festivalske predstave pogledalo oko dvije tisuće posjetitelja, a nakon svečanog proglašenja i dodjele nagrada, domaćin GK Žar ptica izveo je predstavu 'Plava boja snijega' redatelja Lea Katunarića.