60 godina umjetničke karijere Pavice Gvozdić

U ruskoj enciklopediji suvremenih pijanista Pavica Gvozdić uvrštena je među najveća imena 20. stoljeća. I na početku devetog desetljeća brojnu publiku oduševljava velikim znanjem i zrelom interpretacijom što je potvrdila i nedavnim koncertom u HGZ-u.

Dobitnica je brojnih inozemnih i domaćih nagrada, među kojima je i 'Nazor' za životno djelo". U sklopu 21. Festivala svetog Marka nastupila je krajem travnja u Hrvatskom glazbenom zavodu, a nastup je zabilježila ekipa Vijesti iz kulture:



Ta koncertna pijanistica svjetskoga glasa tijekom šezdesetogodišnje karijere nastupala je diljem svijeta.

- Brojim od onda kad sam prvi puta svirala s Filharmonijom 1959. godine, na programu je bio Ravelov 'Koncert u  G-duru', prisjeća se Pavica Gvozdić.

Cijelo vrijeme surađivala je s maestrom Vladimirom Kranjčevićem: Od četvrtog razreda srednje škole do današnjeg dana smo zajedno nastupali. Ona je zaista hrvatskog pijanizma, ne samo hrvatskog, nego je i u inozemstvu potvrđena, ističe maestro Kranjčević.

Pavica Gvozdić nastupala je u najvećim europskim glazbenim središtima, te u Kanadi i Japanu. No za Hrvatski glazbeni zavod vežu je prve i najdraže uspomene.

- Mi smo kao mala djeca ovdje nastupali na produkcijama, i ja sam tu svirala 2 Bachova menueta. Ja sam bila vrlo mala, rekla je Gvozdić.

Gostovanja diljem svijeta teško je pobrojiti, kao i majstorske tečajeve na raznim sveučilištima i konzervatorijima na kojima studentima prenosi ne samo veliko znanje nego i ljubav prema glazbi.

- To je nešto u meni što me tjera da se time bavim i da to radim, eto, to je ta ljubav prema glazbi, zaključila je Pavica Gvozdić, koja je obljetnicu proslavila u sklopu programa Festivala svetoga Marka.

- Obilježavamo 60. obljetnicu rada naše pijanističke primadone Pavice Gvozdić koja nam se predstavila čistom poezijom klavirske literature – Schumannom, Chopinom, Schubertom, napomenuo je ravnatelj festivala Pavao Mašić.

Publika u punom gledalištu Hrvatskoga glazbenog zavoda na svečanom je koncertu tako još jedanput mogla uživati u vrhunskoj izvedbi, a naša je velika umjetnica o šest desetljeća djelovanja govorila u emisiji Kultura s nogu: