Novi život obnovljene palače Moise na Cresu

Ključeve palače Moise preuzela je rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić Samaržija, a najveća renesansna kuća u Cresu postat će Sveučilišni centar za cjeloživotno učenje i društvene znanosti.

Nakon trogodišnje obnove, palača Moise - najveća renesansna građevina na otoku Cresu i jedna od najvećih na hrvatskom Jadranu - dobila je novo ruho vrijedno 32 milijuna kuna.

85 posto novca za obnovu iz europskih je fondova, a grad Cres potpisao je sporazum sa Sveučilištem u Rijeci da se palača prenamijeni u edukacijski centar.

Tek što je otvorila svoja renesansna vrata - cresku palaču Moise obišla je skupina turista koji nisu krili oduševljenje tom kućom zbog ljepote i povijesnih nalaza rijetkih i u Europi.

- Čak imamo i nalaz jedne kompozitne grede koja je rađena sukladno nacrtima koje je radio Leonardo da Vinci, istaknula je glavna konzervatorica Tea Šušanj Protić.

Ovaj elitni spomenik kulture i arhitektonski biser sjevernog Jadrana oživjet će i na regionalnoj i na međunarodnoj razini; potporom lokalnoj zajednici unutar sveučilišnih programa cjeloživotnog učenja te okupljanjem studenata i mladih znanstvenika iz Europe i svijeta, a time je ispunjen ključni cilj projekta.

- Cilj je revitalizirati ovaj prostor u smislu mladih ljudi i u smislu edukacije lokalnog stanovništva, ali i na neki način na kartu Europe i svijeta upisati Cres kao jedan istraživački centar društveno humanističkih znanosti, napomenula je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija.
Ključevi obnovljene creske palače Moise predani Sveučilištu u Rijeci
- S konzervatorskog i restauratorskog stajališta, sve je vrhunski obnovljeno, a daljnja je misija tražiti sadržaje koji će privlačiti mlade ljude, studente, posjetitelje, u ovom slučaju znanstvenike: dakle, novi tip posjetitelja koji dolaze izvan sezone, smatra ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Južni Jadran ima znanstvenoistraživački centar u Dubrovniku, a sjeverni Jadran želi takav na Cresu.

- Mi smo spremni odgovoriti na sve izazove. Nije važno je li sredina veća ili manja; važno je je li spremna; a mi smo spremni, poručio je gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako.

Nova mlada studentska lica pomladit će i sam otok, produljiti turističku sezonu, ali i otvoriti nova radna mjesta.