Priče i memoarski zapisi Ane Horvat

Ime Jasna Palčec mnogima možda ne govori puno. No upravo to ime krije se iza pseudonima Ana Horvat. Ta književnica objavila je zavidan broj naslova - 17 zbirki poezije, roman, zbirku priča, autobiografiju, a sada i knjigu priča i memoarskih zapisa 'Lovorvišnja'.

Od klasične balerine, plesačice u Ladu do pravnice i pjesnikinje, sve je to bila Ana Horvat. Uz sva njezina zanimanja, pisanje je bilo konstanta. Brojne zbirke poezije ispunjene su različitim ljubavima. Takva je i najnovija knjiga priča i memoarske proze, nazvana po autoričinu omiljenom drvu.

- Radi se i o ljubavnim pričama. Mislim da su najvažniji dio priče koje su nadahnute životinjama, pa tako imam priču o mojoj zmiji Štefi, o štakorima Biliju i Jimiju, o kuni Kunici. Moja šira obitelj su moje životinje o kojima pišem, otkriva nam Ana Horvat.

Priroda potpuno zaokuplja Anu Horvat. Živi u parku prirode Medvednica i stvorila je vlastiti arboretum. Poznata je po žestokoj borbi za prava životinja, osnivačica je udruge za zaštitu životinja 'Druga prilika' i jedna je od rijetkih koja piše animalističku poeziju.

- Kad pjesnikinje pišu prozu doista se zbiva nešto lijepo i zanimljivo, ne samo sadržajno, nego i jezično, komentira recenzentica knjige Maja Kušenić Gjerek.

Djela Ane Horvat prevedena su na desetak svjetskih jezika, a možda put u neku novu jezičnu igru čeka i 'Lovorvišnju'.