Đurđevdansko umivanje u Romskoj kući

Jurjevo ili Đurđevdan, blagdan svetoga Jurja, označava buđenje prirode i početak poljoprivrednih radova. U Romskoj kući u Maglenči na Bilogori kod obitelji Đurđević uvijek je posebno na taj blagdan, a sve počinje jurjevdanskim umivanjem.

Latice najljepšega proljetnog cvijeća ubranog dan prije Jurjevdana na mjesečini su čekale jutro. Djevojka spremna za udaju iz romske obitelji ujutro ih je prelila izvorskom vodom i prva se umivala, a nakon nje ostatak obitelji.

- Što je označavalo da će biti sretni, vedri i zdravi, a pogotovo mlade djevojke - ljepše nego što jesu. I mi, jasno, pokušavamo to već nekoliko godina prikazati, ovo je jedinstveno u Hrvatskoj - kaže Goran Đurđević iz Romske kuće, Maglenča.

Goran i Slađana Đurđević u Romskoj kući svake godine pokažu raskoš jurjevdanskog doručka kojim počaste okupljene. Tradicionalno zelje s mesom, jaja, kobasice, suhomesnati proizvodi - samo su dio bogatog stola. No, prije nego što se gosti prihvate jela, domaćini lome pogaču i svakomu daju komadić.

- Poanta pogače je da svatko dobije komadić jer kruh je uvijek bio blagoslov u povijesti, pa je tako i u romskoj kući taj komadić kruha bio znak dobrodošlice jer se nije znalo hoće li biti dovoljno za sve i koliko će biti uopće hrane - objašnjava Slađana Đurđević.

Život mnogih Roma nezamisliv je bez glazbe. Izvrsni Luka Baranašić podsjetio je na to. Uz glazbu su putovali i trgovali. Uostalom, njihovo ime Lovari u prijevodu i znači trgovci. Konji su nekad bili glavno prijevozno sredstvo i pomoć u poljoprivredi - i Romima i većinskom hrvatskom stanovništvu. Zbog toga je i blagoslov konja dio bilogorske tradicije.

A kulturno-umjetničko društvo iz Velikog Trojstva s "Đurom u zelenoj dolami" oživilo je hrvatske jurjevdanske običaje.