Dan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

U povodu današnjeg Dana pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) otvorena je izložba 'Uloga Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja" u prijenosu zemnih ostataka Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana u Hrvatsku'.

Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan pogubljeni su, 30. travnja 1671. godine, 60-ak kilometara južno od Beča, u Novom Mjestu.

Odsječene su im glave i to mačem, što je bio običaj u slučajevima pogubljenja plemića. Bili su nositelji hrvatskog i ugarskog plemstva protiv Habsburgovaca i njihove centralističke politike. Zbog tih aktivnosti zatvoreni su i osuđeni na smrt zbog veleizdaje, podsjećaju iz HDA-a.

Dvojica velikaša, kao i njihove obitelji, lišeni su plemstva a njihova imanja zaplijenila je država. Nakon što su pogubljeni 1671. u Bečkom Novom Mjestu, pokopani su unutar tamošnje župne crkve, stoji u najavi događaja.

Do godine 1884. grob Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana nalazio se u župnoj crkvi označen nadgrobnom pločom. Prilikom restauracije crkve njihove su kosti prenesene u mrtvačnicu gdje su ostale dvije godine.

Odbor Braće hrvatskog zmaja iznova je, 11. travnja 1907. godine, pokrenuo inicijativu za ekshumaciju. Njihov tadašnji predsjednik Emilije Laszowski stigao je 19. srpnja u Bečko Novo Mjesto u pratnji kćerke.

Ekshumacija je obavljena 26. travnja 1919. godine u Bečkom Novom Mjestu a u Zagreb su posmrtni ostatci stigli 28. travnja, a u žalobnim počastima 28. i 29. travnja sudjelovalo je 50 tisuća ljudi, napominje se u najavi.

30. travnja 1919. lijes je iz Akademije, u nazočnosti više od 100 tisuća ljudi, prenesen pred zagrebačku katedralu, a zatim je položen u grobnicu iza glavnog oltara.

U povodu obilježavanja 100. obljetnice prijenosa zemnih ostataka Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana u Hrvatsku u Hrvatskom državnom arhivu organizirana je izložba te je održan znanstveni kolokvij o čemu smo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali s višim arhivistom u Hrvatskom državnom arhivu mr. sc. Ladislavom Dobricom: