'Moj dida je pao s Marsa' otvorio filmski festival u Norveškoj

Hrvatski film 'Moj dida je pao s Marsa', čiji je koproducent HRT, otvorio je u jučer 22. izdanje uglednog Međunarodnog dječjeg filmskog festivala u Kristiansandu, najvećeg festivala filmova za djecu i mlade u Norveškoj, koji će ove godine do 4. svibnja predstaviti gotovo 100 filmova iz 28 zemalja.

Festival u Kristiansandu službeno su otvorenim proglasile zvijezde filma 'Moj dida je pao s Marsa', mlada hrvatska glumica Lana Hranjec i njezin filmski djed Nils Ole Oftebro, nakon čega je uslijedila i premijerna projekcija u Norveškoj, priopćio je producent filma Studio dim.

- Nakon sjajnih reakcija publike na samom otvorenju festivala, film će u konkurenciji biti prikazan još četiri puta, a projekcijama i razgovorima s gledateljima u Kristiansandu će uz glumački tandem nazočiti i redatelji Marina Andree Škop i Dražen Žarković, te producentica Darija Kulenović Gudan, priopćeno je.

Scenarij za film su prema motivima priče 'Moj dida je vanzemaljac' Irene Krčelić napisali Pavlica Bajsić i Branko Ružić, a u glavnim su ulogama 12-godišnja debitantica Lana Hranjec te (glasom) jedan od najnagrađivanijih hrvatskih glumaca Ozren Grabarić.

Uz njih igraju i proslavljeni norveški glumac Nils Ole Oftebro, slovačka komičarska zvijezda Petra Polnišova, Frano Mašković te mlade hrvatske glumačke nade Alex Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić i Lucija Šango.

Direktor fotografije filma je Sven Pepeonik, scenografkinja Petra Kriletić, kostimografkinja Zorana Meić, skladatelj Stein Berge Svendsen, a montažerka Marina Andree Škop.

Fantastičnu filmsku avanturu djevojčice Une i robota Dode koji imaju manje od 24 sata da spase njezinu djelomično vanzemaljsku obitelj, producirale su Darija Kulenović Gudan i Marina Andree Škop iz zagrebačkog Studija dim s partnerima iz još šest europskih zemalja, luksemburškim Wady Filmsom, norveškim Filmbinom, češkim MasterFilmom i MagicLabom, slovačkom Artilerijom, slovenskim Senca Studiom i Art Rebel 9, bosanskohercegovačkom Fabrikom i Hrvatskom radiotelevizijom.

Film 'Moj dida je pao s Marsa' nakon festivalske premijere kreće i u redovitu kino-distribuciju u Norveškoj, a podršku njegovoj promociji pružio je i veleposlanik Hrvatske u Norveškoj Hrvoje Marušić.

O radu na filmu u emisiji Animatik nedavno smo razgovarali  s redateljem Draženom Žarkovićem te Zdenkom Bašićem, redateljem animiranih filmova te oblikovateljom animiranog lika u ovom kinohitu:
Kako je Moj dida padao s Marsa