Otvoreno obnovljeno Hvarsko kazalište

Programom 'Ova lipost uzorita grihota bi da se stara' sinoć je počela trodnevna svečanost otvorenja obnovljenog Hvarskog kazališta, prvog javnog kazališta u Europi i spomenika najviše kategorije i nacionalnog značaja, utemeljenog 1612. godine.

Prvi izvođači koji su stali na pozornicu obnovljenog kazališta bili su, dakako, sami Hvarani: u scenskom kolažu uz kratke crtice iz povijesti kazališta ulomke iz svojih produkcija predstavili su članice i članovi Hvarskog pučkog kazališta, Dramskog studija mladih Hvar, Glazbeno-scenskog udruženja 'Stella Maris Hvar', Folklornog društva 'Šaltin' te klapa Bodulke i Galešnik.

Program je pjesmom 'Forski teotar' otvorio književnik Tin Kolumbić, a prigodne su riječi uputili pomoćnica ministrice kulture Iva Hraske Sočo i gradonačelnik Hvara Rikardo Novak.

Uoči otvorenja iz Hvara se u središnji Dnevnik HRT-a javila naša ekipa:Večeras će proslavu popnovnog početka rada kazališta uveličati izvedba 'Judite' temeljena na djelu Marka Marulića, u glazbeno-scenskoj interpretaciji naše proslavljene muzikologinje Katarine Livljanić i međunarodnog ansambla Dialogos, koju će izravno prenositi Hrvatska radiotelevizija na svojim Trećem programima (HTV3 i HR3) s početkom u 20.05 sati, najavljeno je iz Turističke zajednice grada Hvara.
Svečano otvorenje Hvarskog kazališta
U petak, 3. svibnja, na pozornici Hvarskog kazališta bit će izvedena predstava 'Stori letrat' Hvarskog pučkog kazališta, jedne od najdugovječnijih glumačkih družina u Hrvatskoj, dodaje se u najavi.

Svečanost otvorenja održava se u organizaciji Grada Hvara i uz suradnju i potporu Ministarstva kulture, a u okviru 46. Dana hvarskog kazališta, znanstvenog skupa u koji se već više od četiri desetljeća održava organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Književnoga kruga Split, Grada Hvara i Hvarskog pučkog kazališta.

Predsjednik Odbora Dana Hvarskoga kazališta je akademik Boris Senker, a ove godine, od 1. do 4. svibnja bit će predstavljeno više od 30 znanstvenih radova istaknutih hrvatskih profesora, kazališnih i književnih teoretičara.

Nakon toga slijedi HRT-ov Prix Marulić, međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame ove će se godine održati po 23. put od 4. do 9. svibnja u gradu Hvaru, u organizaciji Odjela Drame Hrvatskog radija. Ovaj jedinstveni ambijentalni festival održava se pod geslom Starim tekstovima u pohode, još od 1997. godine i to na izvornim povijesnim prostorima grada Hvara, stoji u najavi.

Predstavit će se 42 igrana i dokumentarna ostvarenja iz 19 država koje je predselekcijska komisija odabrala između sedamdesetak pristiglih radova.

U završnici priprema su i Hvarske ljetne priredbe, koje će se ove godine održati 58. put u organizaciji Grada Hvara. I ove godine će okupiti renomirana glazbena imena na hvarskim povijesnim lokacijama, a očekuju se i ponajbolja kazališna ostvarenja iz proteklih sezona. Program započinje 1. lipnja i traje do 28. rujna 2019., a dio izvedbi održavat će se i u hvarskom povijesnom kazalištu.

Uoči otvorenja iz Hvara se javila ekipa emisije Kultura s nogu koja je detalje o svečanosti doznala od voditeljice Odjela za kulturu i odnose s javnošću Grada Hvara Katije Vučetić: