Jug - Priča s Danača

Ovih je dana u dubrovačkoj palači Sponza postavljena izložba pod nazivom "Jug - Priča s Danača". Čini je arhivski materijal posvećen povijesti Juga - od njegova osnutka ranih 20-ih godina prošloga stoljeća do izgradnje bazena u Gružu 1961.

Jug je bio i ostao sportski sinonim za Dubrovnik. Ta sportska priča o plivanju i vaterpolu počela je na Dančama.

- Reš, Kolić i Nardelli utemeljili su tu plivačku i vaterpolo sekciju, ta predivna četa mladih ljudi koju su od te davne '23. iz te Kupališne Republike krenula u pohod na svijet i predstavila Dubrovnik u najboljem svjetlu - kaže Kornelija Bašica, arhivistica Državnog arhiva u Dubrovniku, koautorica izložbe.

Bogatstvo materijala Državnog arhiva u Dubrovniku upotpunili su privatni kolekcionari. Izložba je kronološki postavljena, a sav je materijal digitaliziran.

- Koncipirali smo je na način da prikažemo razvoj društva od nastanka 1922. pa do prelaska na bazen. Znači koncentrirani smo na dio kad su oni trenirali na Dančama igrali u Portu, zato se to zove priča s Danača - objasnila je Tanja Ladišić,  arhivistica Državnog arhiva u Dubrovniku, koautorica izložbe.

Na sve se to naslonila i Divlja liga čije se finale svake godine igra u Portu. No temelj uspjeha gotovo 100 godina duge priče dubrovačkog Juga su - emocije.