Znanstvena rasprava: što ako asteroid udari u Zemlju?

Ovo je hipoteza: teleskop otkriva asteroid promjera između 100 i 300 metara koji juri Sunčevim sustavom brzinom od 14 kilometara u sekundi i nalazi se 50 milijuna kilometara od Zemlje. 

Astronomi procjenjuju kako postoji jedan posto rizika da će stijena udariti u Zemlju u svibnju 2027. godine. Što nam je činiti? 

O tom potencijalno katastrofalanom scenariju 300 astronoma, znanstvenika i inženjera raspravlja ovaj tjedan na skupu u Washingtonu. Četvrti je to sastanak ovog tipa od 2013. godine. 

- Ljudi moraju biti svjesni da to nisu holivudske teme, rekao je šef NASA-e Jim Bridenstine otvarajući Međunarodnu konferenciju o planetarnoj obrani. 
Među sudionicima su predstavnici Kine, Francuske, Njemačke, Izraela, Italije, Rusije i SAD-a.

Ideja da će se Zemlja jednoga dana morati braniti od asteroida donedavno je izazivala podsmijeh. 

Sve dok 15. veljače 2013. meteorit nije eksplodirao u atmosferi iznad Rusije. 
Tog se jutra meteor promjera 20 metara niotkuda pojavio na nebu i eksplodirao 23 kilometra iznad Čeljabinska takvom snagom da su se zatresli prozori tisuća zgrada. Krhotine su ozlijedile oko tisuću ljudi. 

- Pozitivan aspekt Čeljabinska bio je u tome što su javnost i političari toga postali svjesni, rekao je jedan od čelnika Europske svemirske agencije (ESA) Detlef Koschny.

Koliko ih je? 

Stručnjake zanimaju samo oni asteroidi koji kruže oko Sunca na udaljenosti od 50 milijuna kilometara, odnosno "blizu" Zemlje.

Astronomi svakoga dana otkrivaju nove, odnosno više do 700 ove godine. Ukupno ih trenutno ima oko 20 tisuća. 

Jedan od najopasnijih asteroida je nazvan 2000SG344. Promjer mu je 50 metara, a izgledi da će pogoditi Zemlju u idućih sto godina iznose 1:2096, tvrdi ESA.