Prva soroban olimpijada

U Zagrebu je organizirana Prva soroban olimpijada, natjecanje u računanju putem japanske računaljke soroban. Učinci takve vježbe mozga nemjerljivi su u usporedbi s uporabom kalkulatora i mobitela.

Više od 80 osnovaca, ali i mlađih, iz Hrvatske i iz Herceg Novog natjecalo se u 4 računske operacije na soroban abacusu. Imali su 5 minuta po operaciji pa bez dobre koncentacije nema ni dobrog rezultata.

Učiteljice svakom preporučuju vježbanje na soroban abacusu - korist je nemjerljiva, ističu. Kažu, djeca su oštoumnija, kasnije im pomaže u drugim nastavnim predmetima, lakše uče.

- U radu s djecom koja imaju teškoća sam primjetila da puno bolje napreduju otkad su na sorobanu, roditelji kažu da su iskustva pozitivna i da im je jako puno pomoglo - otkriva Gordana Vuglec, učiteljica i soroban trenerica.

Natjecanje je budno pratio Shungo Ko, dugogodišnji mentor domaćih trenera sorobana, Guinnessov rekorder u brzini množenja dvaju peteroznamenkastih brojeva.

- U glavi se zamišlja soroban i vrte operacije koje bismo radili na pločici, potrebno je otprilike 5 godina svakodnevnog vježbanja da bi se to moglo brzo i točno obaviti - kaže Ko.

Sve što zna o metodi flash anzan, računanju u glavi, prenijet će domaćim talentima, obećao je.