Dubrovnik prvi put samostalno na Venecijanskom bijenalu

Troje dubrovačkih umjetnika, Slaven Tolj, Izvor Pende i Marijana Vukić Pende, pripremaju se za 58. Venecijanski bijenale.

Prvi put Dubrovnik će se na najpoznatijoj smotri suvremene umjetnosti predstaviti samostalno, i to zahvaljujući prijateljstvu tih dvaju gradova i njihovoj kulturnoj suradnji.

Kao rezultat ugovora o bratimljenju Dubrovnika i Venecije iz 2012. godine, kojim se podupire kulturna suradnja gradova, Dubrovnik se predstavlja na Venecijanskom bijenalu izložbom 'Mjesto isprekidanih odlazaka'.

Međunarodno priznati umjetnici s dubrovačkom adresom Izvor Pende, Slaven Tolj i Marijana Pende predstavljaju se u prostoru Tesa 100 u Arsenalu, srcu Venecijanskog bijenala, koji godišnje privuče više od 600 tisuća posjetitelja.
Hrvatski paviljon u Veneciji među izložbama koje se 'ne smiju propustiti'
Predstavljanje Dubrovnika ovom izložbom u Veneciji ima za cilj stvoriti kontinuitet u radu te nastaviti promovirati grad kao točku koja prepoznaje suvremeni umjetnički trenutak u svom okružju visokog stupnja civilizacije i poštovanja prema kulturnim i umjetničkim tekovinama.

Ta je izložba, koja se u Veneciji otvara 9. svibnja u 17 sati, jedan je od najznačajnijih i najzahtjevnijih projekata u kulturnom kalendaru Dubrovnika, ali i Hrvatske u ovoj godini.

Umjetnici Izvor Pende i Marijana Pende, te kustosica projketa Jelena Tamin predstavili su radove posebno rađene za ovu izložbu u Veneciji - u priči Vijesti iz kulture: