Novi ravnatelj HAVC-a C. Marcich: 'U cijelom sustavu vlada nervoza.'

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) nedavno je izabrao Chrisa Marcicha za novog ravnatelja te središnje nacionalne filmske institucije. Na dužnost je stupio 1. svibnja i tim je povodom najavio svoje prve poteze.

- O njegovom izboru odlučila je cjelokupna i cjelovita slika, njegove međunarodne reference, velika upućenost u međunarodne tokove audiovizualnih djelatnosti, mogućnost da tu napravi puno za HAVC i jedna sveopća slika stabilnosti koju kolega nudi, ustvrdio je predsjednik Upravnog odbora HAVC-a Bruno Kragić prigodom imenovanja Chrisa Marchica ravnateljem HAVC-a.

Chris Marcich tada je izjavio da imenovanje na tu dužnost smatra velikom čašću i izazovom, da nije pesimist i vidi brojne mogućnosti za hrvatsku kinematografiju.

- Ima puno posla i odmah ću ga se uloviti, a trebat ću potporu svih zainteresiranih, od državnih službi preko privatnog sektora do samog HAVC-a, posavjetovat ću se sa svima, rekao je Marcich.

Kao prioritet je istaknuo učinkovitu, kompletnu provedbu postojećeg Nacionalnog programa, uključivši i nedovoljno ispunjen financijski segment, no smatra da treba jaču, koherentnu potporu za cijelu branšu.

- Država se treba više potruditi da televizije ispunjavaju svoje dužnosti, kao i privatne firme s licencom u Hrvatskoj koje, vjerujem, razumiju da igraju veliku ulogu, te da će to biti  u njihovom interesu, interesu sektora i cijele Hrvatske, ustvrdio je.

O svojim prvim potezima te nervozi koja vlada u našem audiovizualnom sustavu Chris Marchic je govorio tijekom gostovanja u emisiji Kultura s nogu: