Arheologija i turizam: 'Razum i održivost'

Sljedeći tjedan u Zagrebu i Puli se održava velika međunarodna konferencija o arheologiji i turizmu, zanimljivog naziva 'Sense and Sustainability' ('Razum i održivost').

Među četiri glavne teme konferencije ističe se ona posvećena kulturnim rutama, a jedan od primjera je prikazan na izložbi posvećena sakralnoj baštini otoka Brača koju je u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-dalmatinskom županijom nedavno otvorena u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Jedna od tema konferencije posvećena je i ulozi kulturne baštine u destinacijskom menadžmentu. Među boljkama koje tište hrvatski turizam često se govori o problemu izrazite 'sezonalnosti' za što bi upravo kulturni turizam mogao biti 'lijek'.

Najavljen je i izlazak knjige 'Arheologija i turizam u Hrvatskoj' koja će u tiskanom obliku obraditi iznijete ideje. Koncipirana kao luksuzna i bogato ilustrirana publikacija, ova će knjiga, s jedne strane, biti zanimljivo štivo za širu javnost i zainteresirane turiste, a s druge će strane predstavljati svojevrsni izvor ideja za turističke djelatnike i arheologe, odnosno priručnik za pripremu programa koji objedinjuju arheologiju i turizam.

O cjelokupnom projektu ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić govorio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: