Željko pl. Horvatić Brada: branitelj - umjetnik

Na žalost, često se hrvatski branitelji doživljavaju kao problematična ekstremistička društvena skupina. Da je stvarnost potpuno drugačija, svjedoče brojni primjeri.

Posjetili smo, naime, jednog svestranog branitelja iz Zagreba koji piše, slika, priča neke priče koje se ne bi trebale zaboraviti: Željka pl. Horvatića zovu Brada – on je umjetnik, pjesnik i slikar, roker, aktivist, hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, borac za pravdu, kako onda, tako i danas.

- Korak po korak, blizu smrti svoje, mi smo neznanci, koji tražimo slobodu, u svakom koraku domovine. Nemoj noćas, o dragi Bože, zaspati, već budan ostani jer tvoja djeca prolaze blizu smrti svoje - i onda se sjetiš onih kojih više nema, recitira nam Brada.

I se tako svaki put kada čita svoje pjesme posvećene poginulim suborcima uzburkaju emocije, ožive slike vremena jedne mladosti, ideala, želje za slobodnom i pravednom domovinom. Kao iz vizija pjesnika uz koje su odrastali.

Ponekad se izmiješaju sasvim suprotne emocije. Posebno kada se sjeti događaja poput onoga kada je kilometrima nosio prijatelja ranjenog gelerima.

- Mi smo krenuli, bome sam ga se i nanosio, a obojica smo imali u to vrijeme 105 kg, mislim ne zajedno nego svaki posebno, prisjeća se Horvatić. Obojica su, na sreću, izvukla živu glavu.

Ponekad pomisli da je sve bio san, refleksija nekog strašnog filma, a onda ga vlastita poezija iz toga vremena opomene, protrese snagom svjedočanstva.

- U prvoj knjizi 'Ne plači, Hrvatsko, ma gdje bila' uspio sam u nekakvim trenucima mira, ali i nemira, jer pucalo se i onda pa sam pisao, zabilježiti da ostane kao nekakav dnevnik. Nisam imao vremena pisati baš onako dnevnički jer su pucali su po nama, padale su granate, no ja sam pokušao uvijek zapisati ponešto. Koliko je to uspješno ili nije, mislim da to čak i nije bitno, kaže Brada.

Bitno je čisto srce s kojim i danas ide u sve u što vjeruje. Kao što je to borba za djecu s teškoćama u razvoju, za svojeg sina Tomislava: Donosili smo čak i neke prijedloge zakona koji su na kraju prošli u ovoj našoj novoj državi. Dosta je borbe s tim, priča nam Željko pl. Horvatić – Brada.

Ponekad pomisli bi li sve to u životu izdržao da se u mladosti nije bavio s nekoliko sportova, a posebno je uspješan bio kao maratonac. Cijeli život je maraton, kaže. Rijetke su dionice kratkih i laganih istrčavanja.

No kada uđe u svoj atelje, tu malu kućicu u vrtu, dogodi se nešto neopisivo, nalik na let, radost boja i izmaštanih svjetova…

- Igram se bojom, igram se kistom, igram se paletnom pistom, za svaki zapis u svježoj boji, sudbina mi korak kroji, kaže Brada.

Dok slika, voli slušati Bacha, Vivaldija i rock. Ispod kistova pleše mistika boja, s bezbroj asocijacija i uzajamnog zavođenja. Unatoč svemu što je Brada maratonac preživio, zaljubljen je u život i sve ono zbog čega se isplati istrčati i najteže dionice.

Pogledajte reportažu o Željku pl. Horvatiću Bradi emitiranu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: