U Vukovar s uštipcima i 500 arambaša!

Vukovarce i Sinjane veže dugotrajno i snažno prijateljstvo. Viteški grad stoga se rado odazvao pozivu na jedinstveni festival "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ", koji će od sutra okupiti više od tisuću sudionika. Goste ni ovaj put neće doći praznih ruku. U Vukovar "putuju" s nadaleko poznatim uštipcima i čak 500 arambaša!

Bilo da je riječ o blagdanu, proslavi ili nedjeljnom ručku, arambaš na jelovniku - mora biti.

Sinjani kažu kako su Arambašići su poznato sinjsko jelo, poznato jelo koje nije isto što i sarma zbog toga šta unutra ne ide riža.

Ali ide domaći kiseli kupus, sjeckano miješano meso, domaći pešt od slanine, češnjaka i peršina, papar, sol, naribana korica limuna, klinčić i muškatni oraščić.

Sve izmiješaju, kažu, i zamotaju u arambaše, stave kuhati oko teleće koljenice, dodaju suhoga mesa i kuhaju par sati.

I to najbolje u glinenoj posudi. No to nije sve!

Svaki put su namirnice različite, ne drže se striktno recepata. Ne začuđuje stoga što je priprema arambaša, i to godinama već, na popisu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. A tradicijska kuhinja - sve prepoznatljivija i traženija.