4. svibnja 1980. - Umro Josip Broz Tito

Profesionalni revolucionar, politički odgojen u boljševičkoj Rusiji, Josip Broz imao je mnoga imena. No s onim – Tito – zasigurno je ostavio dubok trag u svjetskoj povijesti dramatičnog 20. stoljeća, osobno poznatiji od zemlje kojom je desetljećima vladao čvrstom rukom.

Josip Broz Tito umro je 4. svibnja 1980.-te kao doživotni čelnik jugoslavenskih komunista i tadašnje socijalističke Jugoslavije. Na pogrebu u Beogradu počast mu je odalo 209 izaslanstava iz 127 zemalja s najistaknutijim svjetskim državnicima.

Svoj ugled Tito je izgradio kao ratni vođa predvodeći najveći partizanski pokret u Europi. Dodatnu naklonost Zapada stekao je 1948.-me kada se – makar komunist i đak Kominterne – suprotstavio Staljinovom hegemonizmu. Tih godina, u jeku hladnog rata, osnovao je pokret nesvrstanosti kao ravnotežu između suprotstavljenih blokova. To je Jugoslaviji donijelo potporu obje strane, a Titu položaj uglednog političkog posrednika.

U zemlji je vladao kao apsolutni diktator kojem su komunistička utopija i jugoslavenstvo nadjačali hrvatsko podrijetlo. Iako je Hrvatskoj vratio otete jadranske krajeve, povijest mu može zamjeriti odgovornost za bleiburški pokolj, mučko ubojstvo Andrije Hebranga i staljinističke metode obračuna s ideološkim protivnicima.

Tito nikad nije mogao prihvatiti demokratiziranje zemlje i uvođenje višestranačja. Do kraja je ostao sklon SSSR-u i Zapad smatrao trajnim ideološkim neprijateljem komunističke ideje. To zapadne političare nije smetalo da mu odaju najviše počasti.

Tita su podupirale moćna državno-partijska mašinerija, tajna policija a osobito jugovojska u čiji položaj nitko nije smio dirnuti. Svi unutarnji sukobi, pa i obračun s "hrvatskim proljećem" 1971.-ve, trebali su očuvati lažno jedinstvo komunističkog režima. Potkraj života Tito je donekle popustio: Ustavom iz 1974.-te Jugoslavija se preobrazila u svojevrsnu konfederativnu državu. Razočaran razvojem događaja uoči smrti je rekao:
– Jugoslavije više nema, Partije također!

Titova jugoslavenska zajednica životarila je još deset godina, a onda se raspala u krvavim ratovima koji su potrajali čitavo desetljeće.