Prvi spasonosni let drona - dostavljen bubreg

Prvi puta u povijesti dronom je kirurzima u američkoj bolnici dostavljen organ za transplantaciju, prenio je u petak BBC.

Postoji ogromni potencijal za dostavu medicinskih potrepština dronovima a u Africi dronovima su već dostavljena cjepiva.

Za prijevoz organa potreban je posebno dizajnirani dron koji ujedno može održavati organ za transplantaciju u upotrebljivom stanju.

Primateljica bubrega bila je 44-godišnjakinja iz Baltimorea koja je na organ čekala osam godina.

- Sve skupa je zadivljujuće. Prije nekoliko godina ovo nije bilo nešto na što biste računali, kazala je pacijentica.

Prema mreži za donacije organa u SAD-u u 2018. evidentirano je 114.000 ljudi na listama čekanja. U 1,5 posto slučajeva organi nikad nisu došli do odredišta a gotovo četiri posto kasnilo je dva ili više sati.

- Dostavljanje organa od donora do primatelja sveta je dužnost s mnogo elemenata. Ključno je da pronađemo načine da to radimo bolje, kaže Joseph Scalea, profesor kirurgije s medicinskog fakulteta Sveučilišta Maryland i jedan od kirurga koji je izveo transplantaciju.

- Kao rezultat iznimne suradnje kirurga, inženjera i Savezne uprave za letove, stručnjaka za osiguravanje organa, pilota, medicinskih sestara i pacijentice uspjeli smo obaviti pionirski pothvat u transplantaciji, dodao je.

Dron je prešao put od gotovo pet kilometara i za to je bilo potrebno mnogo nove tehnologije uključujući prilagođeni dron koji može uz organ prevoziti i kamere i druge sustave za osiguravanje organa u letu i komunikaciju preko gusto naseljenog područja.

Dron je bio opremljen i padobranom u slučaju zakazivanja letjelice.

"Pritisak je bio ogroman jer smo znali da neka osoba čeka organ ali istodobno se radilo o posebnoj privilegiji sudjelovati u toj presudnoj misiji", rekao je inženjer Matthew Scassero sa Sveučlišta Maryland.