Kreću radovi na obnovi najveće utvrde u Šibeniku

Nakon problema u projektiranju, ispunjavanju rokova i probijanju proračuna danas je napokon potpisan ugovor o izvođenju građevinskih radova na obnovi utvrde Svetog Ivana u Šibeniku. Strojevi na tvrđavu stižu za desetak dana, a projekt će biti završen najkasnije za dvije godine.

Sveti Ivan, najveća je utvrda šibenskog fortifikacijskog sustava. S građevinskim dijelom vrijednim više od 38 milijuna kuna - najveći je to projekt EU-a u gradu Šibeniku. Radovi, čiji se početak čeka duge tri godine, trebali bi krenuti 15. svibnja.

Osim rokova, zbog rasta cijena probijen je i proračun za čak 11 milijuna kuna. Problemi se, kaže zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, očekuju i u realizaciji - jer slijede građevinski radovi na uređenju kompleksa od čak 18 tisuća četvornih metara.  

Sadržajno, jednom kad radovi utihnu - tvrđava će biti jedinstvena - ponajprije zbog edukativnog kampusa otvorenog svim naraštajima. No u gradskoj upravi već se pripremaju i novi planovi za šibenske kamene ljepotice - povezivanje fotrifikacijskog sustava grada Šibenika u jedinstvenu cjelinu.

A Šibenik će napokon iskoristiti svoje godinama zanemarivano naslijeđe kako bi postao turistička atrakcija Jadrana.