Super mrak plesačice i ples kao terapija

Ples je vrlo moćan terapeutski alat, i upravo tome svjedoče žene – članice udruge žena oboljelih od raka Sve za nju – Super mrak plesačice koje su na daske teatra &TD dovele svoje plesne cipelice i plesno srce u predstavi Bez cenzure.

- Tema je zapravo nekako bez stida pokazati sve svoje emocije, i biti ranjiva i biti seksi i biti zavodljiva. Jer, mi žene nemamo problem samo s time – bit ranjive u javnosti, mi imamo problem i biti moćne i seksi. Nama je i to teško, pa onda bez cenzure u smislu kao bez stida, evo i takva sam i to je ok - govori Petra Seitz, voditeljica plesne skupine.

- Prošloga ljeta imala rak po peti put. Išla sam kod onkologa onako uvjerena da mi slijedi jedna gadna kemoterapija, i da će ili će me kemoterapija ili rak ubiti. Ali tada prošlog ljeta sam ja odlučila, ok, što god bude bit će, ali ja ću plesati - kaže Ljiljana, članica skupine Super mrak plesačica.

- Moji "golden days" su bili kad je bila disco era i kad smo samo stajali i mahali rukama, tako da ja imam apsolutno dvije lijeve noge, i mislila sam da je to nešto što baš i nije za mene. Međutim, cure su bile sjajne, cure koje su plesale u tome i prvi puta kada dođete u tu neku grupu i osjetite se hm, kao da si doma. I tako je krenulo, ja sam se skrivala u zadnjim redovima kao i mahala kak sam znala, i borila sam se i već se treću godinu borim, ali sam došla do drugog reda - kaže "Super mrak plesačica" Renata.

Svaka priča je drugačija, no sve imaju isti nazivnik, a to su novi horizonti koje je ovim damama otvorio ples, onda kada su se najmanje nadale. Ples je ovim damama transformirao život.