I kamen je blago

Komiška plaža Kamenice. Na ovom mjestu prije više od 800 godina iskrcao se Papa Aleksandar III u potrazi za vodom. Otok je već tada imao jedini izvore vode na Jadranu. Ova povijesna činjenica samo je jedan od razloga zašto je Viški arhipelag proglašen Geoparkom, a sve to nedavno su prepoznali iz UNESCO-a koji su ih uvrstili u svoju svjetsku mrežu.

Viški arhipelag jedini je geopark na Jadranu. Njegova posebnost od nedavno je i svjetski priznata.

- Ono što viški arhipelag razlikuje od ostalog otočja je raspršenost vapnenih stijena, njezina solna mikrolokacija na dnu mora - kaže dr.sc. Tvrtko Korbar, znanstveni savjetnik pri Hrvatskom geološkom institutu.

- Viški arhipelag je područje geološki najatraktivnije na Jadranu, to je područje s peta spomenika kulture, s najstarijim stijenama na Jadranu, a uz to spada i povijest i kultura - dodaje Jakša Božanić, izvršni direktor Udruge Geopark Viški arhipelag.

Iznimnost gdje god pogled seže. Područje arhipelaga sastoji se od otoka Visa i njemu pripadajućih okolnih otočića - Biševa, Svetog Andrije, Brusnika, Jabuke i Palagruže. Brusnik i Jabuka jedini su vulkanski otoci na Jadranu. Modra špilja pak je posebna po svim segmentima, naglašava Božanić.

I stijene svoju povijest nose - stare preko 2 milijuna godina, u sebi imaju i zlata.

Za prve korake projekta zaslužna je struka - geolozi - Hrvatski geološki institut. Vrlo brzo uslijedila je podrška. Otočani - zadovoljni.

- Dobro je što se to događa Visu, konačno se briše prašina s našeg otoka - kaže viški gradonačelnik Ivo Radica.

Izazov opstanka na dobrom je putu. Ako već danas dotaknete otok, okrenite se, osvrnite, otplovite gdje god hoćete - geopark je sve oko vas.