Amorella - ploveći grad

''Amorella - ploveći grad", naziv je knjige i izložbe fotografija koje su u Splitu predstavili autori Duška Boban i Nikola Bajto. Svojevrstan je to pogled u bolju prošlost splitske brodogradnje, a istovremeno i težnja za snažnijom vezom Splita sa svojom bogatom pomorskom tradicijom.

Veliki simbol te bolje brodograđevne prošlosti i bogate pomorske tradicije brod je Amorella, izgrađen u Brodosplitu, koji i danas, nakon više od 30 godina, plovi Baltikom.

Maketa Amorelle posuđena iz Brodosplitovog muzeja zauzima počasno mjesto na izložbi uz 33 fotografije Brodosplitovih brodova kroz povijest, te niz fotografija koje su autori prije nekoliko mjeseci snimili upravo na Amorelli, velikom putničkom brodu izgrađenom u Splitu 1988. godine. Sve je to dokumentirano i u knjizi koja je zanimljivo štivo za svakog zaljubljenika u brodove i povijest splitske brodogradnje. Amorellu i danas hvale njezina posada i putnici.

Gradnja Amorelle, 170 metara dugog broda s 12 paluba, koji prevozi 450 vozila i gotovo 2 i pol tisuće putnika, te potom i njezine blizanke Isabelle, prije 30 godina bio je povijesni i uspješni projekt Brodosplita. Koliki je bio značaj tog projekta pokazuje i dokumentarni film koji prati gradnju Amorelle od kobilice do porinuća, autor je naš veliki redatelj Lordan Zafranović.

Dok upravo svjedočimo kolapsu brodogradnje na sjevernom Jadranu, splitski škver se i dalje bori za opstanak, putokaz su projekti poput Amorelle, divovska Piana već nekoliko godina spaja Marseille i Korziku, a gradi se i veliki jedrenjak, kao i polarni kruzeri.

I autori ovoga projekta, kao i svi okupljeni na njegovom predstavljanju željeli bi da velika brodogradnja i u budućnosti ostane dio identiteta ovoga grada. A Amorella će ploviti i dalje, uskoro ide u prodaju i napušta Baltik, postoji zanimanje nekih talijanskih kompanija i bilo bi lijepo kad bi se Amorella vratila kući i plovidbom spajala Split s Italijom.