'Zaljubljeni Shakespeare' stigao na scenu Komedije

Posljednji premijerni naslov ove sezone u zagrebačkom kazalištu Komedija daje odgovor na pitanje što to u zaljubljenom Shakespeareu privlači milijune gledatelja diljem svijeta.

Filmski hit s kraja devedesetih 'Zaljubljeni Shakespeare', redatelja Johna Medena, ubrzo je postao i kazališni hit. Godine 2014. na pozornicu ga je postavio Lee Hall koji je isto učinio s još jednim slavnim filmom 'Billy Eliot'.

Na audiciju za Romea u Shekespeareovoj kazališnoj družini javi se mladić po imenu Thomas Kent koji oduševljava slavnog pisca te mu on povjerava glavnu ulogu - ne sluteći, naravno, da dječak nije Thomas, nego Viola - koja cijeli život sanja okušati se u tada za djevojke zabranjenom glumačkom zanimanju.

Priča je to o o ljubavi Shakespearea i Viole za vrijeme dok je on pisao 'Romea i Juliju'. Iako je priča izmišljena, obiluje brojnim referencama na mnoge Shekespeareove drame, ali i mitovima koji se vežu za njega.

Predstava je to koju je na Komedijinu pozornicu u suradnji s HNK-om Varaždin postavio slovački redatelj Stanislav Slovák sa svojim timom koji su istu predstavu već radili u Češkoj.

Predstava je ovo ponajprije o kazalištu samom i magiji koju ono oduvijek ima. Dodamo li tomu i malo one snage svemoguće ljubavi iz Romea i Julije i otkvačenog Shakespearea koji se muči s inspiracijom - priča je to koja ima sve predispozicije da postane hit-predstava.