9. svibnja 1926. - Richard Byrd preletio Sjeverni pol

Prvim je zrakoplovom na Sjeverni pol stigao i preletio ga glasoviti polarni istraživač, američki admiral Richard Byrd. Zrakoplovom je upravljao poznati pilot Floyd Bennett.

Byrd je napustio New York 5. travnja 1926. a da nije naveo odredište. Stigao je 29. travnja u zaljev King odakle je namjeravao poletjeti do Pola. Tu je zatekao glasovitog norveškog istraživača Amundsena, koji se također pripremao za put do Pola. Nastala je utrka kakva se prije nije mogla vidjeti.

U oba se logora radilo od jutra do mraka i istodobno motrilo koliko su napredovali oni drugi. Ali koliko se god Amundsen trudio, sudbine se okrenula protiv njega. 

Devetog svibnja 1926. u 1 sat i 45 minuta sjeli su Byrd i Bennett u teško natovareni Fokker i pet minuta poslije uspjeli uzletjeti. U 9 sati i 2 minute bili su nad Sjevernim polom. Ispod nas se prostiralo vječno zaleđeno more, zapisao je Byrd.

Nešto poslije 15 sati kotači zrakoplova dotaknuli su mjesto koje su u rano jutro napustili. Među prvima Byrdu je čestitao Amundsen, kojega je pretekao za samo dva dana.