Nagrađivani dirigent, mladi hrvatski pijanist i ugledni svjetski orkestar

Na pretposljednjem koncertu ovosezonskog ciklusa 'Lisinski subotom' nastupio je Belgijski nacionalni orkestar pod ravnanjem američke dirigentske zvijezde Hjua Wolffa. On je pak pozvao našeg uspješnog mladog pijanista Ivana Krpana da im se pridruži na pozornici.

Triput je nominiran za glazbenu nagradu Grammy, dobitnik je dviju uglednih nagrada Cannes classical - dirigent Hugh Wolff rođen je u Francuskoj, a obrazovao se u SAD-u gdje postaje asistent slavnog Rostropoviča u Washingtonu.

Ubrzo na najpoznatijim svjetskim pozornicama vodi najveće američke orkestre. No, stari kontinent za umjetnike je ipak poseban izazov: 2017. karijeru nastavlja kao šef-dirigent Belgijskog nacionalnog orkestra.

- Mnogo putujem. Živim, naime, u Bostonu gdje i predajem na Konzervatoriju, ali ne putujem samo u Belgiju, nego po cijelom svijetu, s različitim orkestrima dijelim vrijeme između doma i putovanja. To je ponekad teško, ali lijepo je imati koncerte po cijelom svijetu, rekao je Wolff.

U Lisinskom su se čula djela Berlioza i Francka, a Belgijskom nacionalnom orkestru pridružio se naš mladi pijanist Ivan Krpan kako bi izveli Schumanov 'Koncert za klavir i orgestar u a-molu'.

- Ivan je vrlo mlad, tek mu je 21 godina, i ja sam zadivljen njegovim samopouzdanjem. Potpuno je dorastao ovoj situaciji koja zasigurno nije jednostavna, ali on se prekrasno s tim nosi, komentirao je Wolff.

- Bilo je to zanimljivo iskustvo. Nisam prije s njima svirao, ali sve smo se lako dogovorili, izjavio je, pak, pijanist Ivan Krpan.

Upitan kakvi su mu planovi za budućnost, mladi pijanist želi isto ono što je maestro Wolff već ostvario: što više svirati, s različitim orkestrima, po cijelome svijetu.