Zaboravljena baština i orgulje koje vape za obnovom

U središtu 13. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae su zaboravljena baština i orgulje koje vape za obnovom. Na otvorenju manifestacije u Glini nastupili su orguljaš Alen Kopunović Legetin i sopranistica Valentina Fijačko Kobić.

Nije se mogla ljepše ni zamisliti koncertna promocija novopostavljenih orgulja u obnovljenoj crkvi svetog Ivana Nepomuka u Glini.

- Orgulje su se doslovno stopile s prostorom. Imaju 40 registara i romantične zvučne karakteristike, kaže orguljaš Alen Kopunović Legetin.

- Prekrasan je instrument, prekrasna je crkva i baš je užitak taj svjetovno - duhovni repertoar koji mi izvodimo uklopiti u ovaj prostor, ističe sopranistica Valentina Fijačko Kobić.

Ispunjen božanskom glazbom, program je publici omogućio posebno putovanje - ono koje istražuje skrovite ljepote vlastite duše.

Bio je to sjajan početak 13. Međunarodnog orguljaškog festivala koji osim što čuva dva stoljeća dugu tradiciju orguljanja u sisačkom kraju, potiče i obnovu vrijedne baštine.

- Kroz 12 godina smo prošetali po cijeloj biskupiji i još ima gradova i sela u kojima imamo povijesnih orgulja koje još nismo prezentirali, ističe producentica festivala Valentina Badanjak Pintarić.

Od tridesetak orgulja do sada je obnovljeno i zaštićeno pet: Velika je stvar da se orgulje, koje su dio liturgije i koje veličaju i uljepšavaju liturgijska slavlja, obnavljaju u svim mjestima, i to bi trebalo bit primarno, poručio je Alen Kopunović Legetin.

Orgulje su i dragocjen poticaj povratku života u svaki kutak Sisačke biskupije. Ove godine festivalska orguljaška ruta prolazi Banovinom i Moslavinom i u osam dana donosi osam vrhunskih glazbenih doživljaja.