Kumovi alkarskih konja

Kako bi informirali javnost o potrebi uzgoja alkarskih konja, Viteško alkarsko društvo uvodi nov, zanimljiv način financiranja. Ždrebad, konji ili čak cijela ergela dobit će svoje kumove ili sponzore.

Alkarska ergela inače ima 40 konja i ova im je godina iznimno plodna - na svijet je stiglo petero ždrebadi, a jedno očekuju. Uzgoj je konja skup i dodatni novac će im, uz neizostavnu pomoć države i županije, dobro doći.

Još je malen, i uživa uz majku, ali čim navrši pola godine Harun će u poseban režim - a za pet godina, iskaže li se, i na alkarsko trkalište.

Brz, siguran, jak, pametan, lijep i blage naravi - takav mora biti alkarski konj. Viteška igra, znaju to u Cetinskome kraju, ne živi se samo u kolovozu.

- Alka je 365 dana u godini. Konji za alku su specifični. Posebno se brinemo o odabiru tih konja. Tu su veterinarske usluge, smještaj konja, ishrana konja, govori Boško Ramljak, alkarski vojvoda.

Alkarska ergela osnovana je prije 14 godina, ima 40 konja, a ovo je bez sumnje, najplodnija godina - toliko malenih kopita nikada nije galopiralo po sinjskome hipodromu.

- To je nekretnina grada Sinja, koju je Grad Sinj dao alkarskoj ergeli na korištenje. To je velika pomoć grada našoj ergeli, uz redovite dotacije koje osiguramo u proračunu, rekla je Kristina Križanac, gradonačelnica Sinja.

No, to nije dovoljno. Skup je ovo sport - i laiku je jasno da uzgoj takvih konja košta.

- Godišnje trošak ergele je nešto malo manji od dva milijuna kuna. Alkarsko društvo je udruga koja nema stalni izvor financiranja i normalno da je svaka pomoć dobrodošla, ističe Stipe Jukić, predsjednik VAD-a.

Bez mnogo toga alka može, ali ne i bez konja. Pa je marketing društva osmislio dodatni način financiranja - prve kumove, za ždrebad Haruna i Žetvu već su pronašli.

- Oni su prvi, evo sad čekamo da se jave drugi, rekao je Ramljak.

Sinjska alka je 2010.te upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske bašine u Europi, tradicija duga više od tristo godina i časni alkari na ponos su cijeloj Hrvatskoj.